CIASTECZKA Z ORZECHÓW LASKOWYCH
Nie wiem czy wiecie, ale własnie na ryneczkach pokazały się młode orzechy laskowe! Mniammm!
Uwielbiam laskowe orzeszki, postanowiłam je wykorzystać do wypieku ciasteczek orzechowych.
Ciasteczka są idealne do kawy czy herbaty, jako podwieczorek, bądź słodka przekąska.
Polecam Wam!
Ciasteczka orzechowe
SKŁADNIKI:
- 170 g masła
- 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych (na grube kawałki)
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mleka
- 60 g masła orzechowego
Z w/w składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość lepkie i tłuste. W dłoniach uformuj kulkę i spłaszcz w dłoniach na mały okrąg. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy.
Temp. 160 stopni C, grzanie: termoobieg.
Czas 20- 25 minut.
Do zimnego mleka idealne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.