Kochani w tamtym roku brałam udział w świetnych warsztatach kulinarnych gdzie przygotowaliśmy różne śledzie, postanowiłam przypomnieć Wam kilka świetnych przepisów.
Przepisy na Boże Narodzenie
Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
20 g drożdży
2 szklanki mleka 3.2%
1 żółtko i 1 białko
1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia
2 czerwone cebule
szczypta cukru
ocet winny biały
4 jajka
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
½ pęczka koperku
½ pęczka szczypioru
2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
1 opakowanie czarnego kawioru
½ pęczka koperku
Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże).
Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń