grudnia 15, 2017

Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem






Kochani w tamtym roku brałam udział w świetnych warsztatach kulinarnych gdzie przygotowaliśmy różne śledzie, postanowiłam przypomnieć Wam kilka świetnych przepisów.

Przepisy na Boże Narodzenie


Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 



100 g mąki pszennej 
100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 
20 g drożdży 
2 szklanki mleka 3.2% 
1 żółtko i 1 białko 
1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia 
2 czerwone cebule 
szczypta cukru
 ocet winny biały
 4 jajka 
2 łyżki majonezu 
sól i pieprz do smaku 
½ pęczka koperku
 ½ pęczka szczypioru
 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 
1 opakowanie czarnego kawioru 
½ pęczka koperku 


Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże).
 Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru. 

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI