maja 12, 2020

Wiosenny obiad ze szparagami, mizerią z rzodkiewki i a'la schabowym z pieczarki!




Wiosenny pomysł na obiad ze szparagami w roli głównej, lubię jeść jarsko, bez mięsa dobrze się wtedy czuję, choć ostatnio miewam jakieś zachciewajki na mięso, których nie miałam ponad 1,5 roku. Trochę mnie dziwią bo mięso gości u mnie 1-2 razy w miesiącu, ale widocznie mój organizm go potrzebuje. Także kaszankę z grilla już mam zaliczoną w majówkę! Hahah! Ale jaki przepis mam na nią! O losie jedyny mówię Wam! Ale to niebawem!
Dzisiaj totalne sztosiwo: gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek.
Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc na zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam od razu o takim obiadku!
Wyszło przepysznie i lekko także zapraszam Was do wspólnego gotowania!





PRZEPIS:

- 2 porcje ziemniaków
- niecały pęczek szparagów
- masło/ oliwa
- domowe pesto (natka pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek)
- pieczarki olbrzymie
- rzodkiewki


PANIERKA DO PIECZAREK

Klasyczna to mąka pszenna, jajko i bułka tarta

Użyłam natomiast mąki gryczanej, bułki tartej (domowej roboty) i jajka.
Pieczarki myję solę, obtaczam w jaku, następnie mieszam mąkę z bułką tartą, obtaczam pieczarkę, smażę na oleju rzepakowym.
Pierwszą stronę smażę normalnie, a drugą pod przykryciem aby pieczarki były miękkie w środku bo są olbrzymie i grube.

Ziemniaki gotuje w parowarze pod koniec dodaje szparagi.
Całość skrapiam na talerzu pesto i dodaje odrobinę soli morskiej.


Mizeria z rzodkiewek:

Mizerię możesz wykonać na masę sposobów, możesz użyć śmietanki, jogurtu naturalnego lub greckiego, dodać trochę pesto lub innego kremowego serka. 
Pełna dowolność i możesz wykorzystać to co masz aktualnie w lodówce.
Do pocięcia tak cienko rzodkiewki wykorzystuję mandolinę.

Pyszny, prosty i najlepszy obiad ever!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI