Spaghetti lubią prawie wszyscy, typowy włoski smak i aromat. Te najbardziej znane to spaghetti aglio olio - na które przepis znajdziesz TUTAJ, lub spaghetti bolognese- TUTAJ.
Dzisiaj mam dla Was makaron ze szparagami, idealne danie na wiosnę.
Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim danie jest pyszne.
To co musisz mieć to dobrej jakości makaron, najlepiej z mąki durum i szparagi. Nie obędzie się bez dobrej oliwy z oliwek i masła!
Dzisiaj mam dla Was makaron ze szparagami, idealne danie na wiosnę.
Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim danie jest pyszne.
To co musisz mieć to dobrej jakości makaron, najlepiej z mąki durum i szparagi. Nie obędzie się bez dobrej oliwy z oliwek i masła!
Polecam ten pomysł na obiad w kwadrans.
PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI
na 4 porcje:
- paczka spaghetti
- duży pęczek zielonych szparagów polskich
- 5 ząbków czosnku
- 2 szalotki małe
- chlust wina wytrawnego, białego
- parmezan starty wedle uznania
- oliwa z oliwek około 6 łyżek
- masło 1 duża łyżka
- sól morska
- świeży tymianek
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozpuść masło dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, szalotkę i obrane, pokrojone w 3 cm kawałki szparagi. Całość przesmaż około 5 minut. Podlej winem poczekaj aż się zredukuje dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, dodaj świeże zioła i starty parmezan.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.