CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI!
Hmmmmm boskie!!!
Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. Chodziły za mną bardzo długo, aż przepis dojrzał w głowie i tak oto są ;-).
Warto zgrzeszyć!
;-)
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej babuni
- 200 g masła zimnego
- szklanka obranych orzechów laskowych
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru brązowego (zmiel na cukier puder)
W misce szybko zagniatamy ciasto, na samym końcu dodajemy 3/4 szklanki orzechów. Zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do zamrażalki.
Po tym czasie formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temp. 185-190 stopni C.
Studzimy na kratce!
Resztę orzechów siekamy na mniejsze kawałki nożem.
- 1/3 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 36%
Do kubka włóż czekoladę mleczną , podlej 50ml śmietanki. Wstaw na 25-40 sekund do mikrofali, aż się rozpuści. W drugim kubku powtórz czynność tylko, że z czekoladą gorzką.
Czekoladę połącz z posiekanymi orzechami i wylej na ciastka.
Najpierw gorzką potem mleczną. Utworzą się dwa kolory czekolady na ciasteczkach!
Możesz też cześć ciastek polać jedną cześć drugą. Wtedy otrzymasz dwa rodzaje ;-)
Czekamy aż czekolada całkowicie zastygnie!
Gotowe!
Teraz kawka z pianką, fotel i ....rozpusta! ;-)
Buźka!
Smacznego!
Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!
Super są takie ciasteczka, mniam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
zdecydowanie polecam, super wyszły!
UsuńLubię takie małe słodkości;)
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńIdealne do schrupania na raz:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
;-) dokładnie ;-)
UsuńPychotka! :D
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń