Przepyszna i kremowa zupa z dyni, ale nie tylko ;-), podana z chipsem z szynki parmeńskiej i czosnkowymi grzankami! O to! Taki smak mnie naszedł. Danie polecam na nieco chłodniejsze dni, poprzez dodatek korzennych przypraw będzie rozgrzewać. Jest bardzo subtelne w smaku, takie kremowe. Chips chrupiący z szynki wzbogaca smak i aromat potrawy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki startej dyni piżmowej
- 1/2 pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- masło, oliwa z oliwek
- chili w proszku
- ewentualnie imbir świeży
- 100 ml śmietanki 12%
- 200 ml wody
W rondlu rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Por, pietruszkę (korzeń) i czosnek posiekaj. Zeszklij na tłuszczu. Dodaj dynię, zalej wodą. Gotuj 20 minut. Dodaj przyprawy i śmietankę. Gotuj 10 minut. Całość zmiksuj na jedwabistą masę.
- szynka parmeńska
Szynkę ułóż na ręczniku papierowym. Wstaw na 12-15 sek do mikrofali na max moc (ja mam 1400).
Gorącą zroluj. Gotowe!
- 2 kromki chleba graham
- czosnek w proszku
Chleb kroimy na kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, prażymy na złoty kolor grzanki. Zdejmujemy z ognia patelnię. Czekamy 4 minuty aż patelnia chwilę przestygnie. Dodajemy czosnek w proszku i energicznie czekamy (nie dodawaj czosnku na gorącą patelnię, zrobi się gorzki i nie smaczny!).
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńFajny krem, śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl