maja 09, 2015

Zupa krem z chipsem z szynki parmeńskiej!



Przepyszna i kremowa zupa z dyni, ale nie tylko ;-), podana z chipsem z szynki parmeńskiej i czosnkowymi grzankami! O to! Taki smak mnie naszedł. Danie polecam na nieco chłodniejsze dni, poprzez dodatek korzennych przypraw będzie rozgrzewać. Jest bardzo subtelne w smaku, takie kremowe. Chips chrupiący z szynki wzbogaca smak i aromat potrawy!

Polecam!




SKŁADNIKI:

- 2 szklanki startej dyni piżmowej
- 1/2 pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- masło, oliwa z oliwek
- chili w proszku
- ewentualnie imbir świeży
- 100 ml śmietanki 12%
- 200 ml wody

W rondlu rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Por, pietruszkę (korzeń) i czosnek posiekaj. Zeszklij na tłuszczu. Dodaj dynię, zalej wodą. Gotuj 20 minut. Dodaj przyprawy i śmietankę. Gotuj 10 minut. Całość zmiksuj na jedwabistą masę.


- szynka parmeńska

Szynkę ułóż na ręczniku papierowym. Wstaw na 12-15 sek do mikrofali na max moc (ja mam 1400).
Gorącą zroluj. Gotowe!

- 2 kromki chleba graham
- czosnek w proszku

Chleb kroimy na kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, prażymy na złoty kolor grzanki. Zdejmujemy z ognia patelnię. Czekamy 4 minuty aż patelnia chwilę przestygnie. Dodajemy czosnek w proszku i energicznie czekamy (nie dodawaj czosnku na gorącą patelnię, zrobi się gorzki i nie smaczny!). 


Smacznego!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI