Dzisiaj coś dla mężczyzn. Kawał smacznego i soczystego mięcha! Karkówka, to ten rodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-).
Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?" ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ).
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- sztuka mięsa wieprzowego -karkówka
- 15 śliwek suszonych
- 3 łyżki suszonej żurawiny
Na marynatę:
- 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu)
- 3 łyżeczki miodu polskiego
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- sól zmiękczająca mięso
Mięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki.
Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny.
Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam suszonymi owocami.
Piekłam w rękawie do pieczenia przez 55 minut.
10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw, aby mięsko się przypiekło i zarumieniło.
SMACZNEGO!
Smakowicie wygląda ta karkówka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńjaka temperatura? termoobieg?
OdpowiedzUsuńCześć
Usuńna 1kg miesa piecze sie godzine, wiec zależy od wagi.
ja piekę w temp 200-210 stopni C, w rekawie, 15 minut przed koncem otwieram rekaw i uruchamiam termoobieg
pozdrawiam!