INSTAGRAM

 MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU

listopada 05, 2017

MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU



MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU


Przepis na miodownika, przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk, jest to ciasto, z tych, które lubią wszyscy. Każdy zawsze się skusi na kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój zapach, smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi miodu, ciasto wtedy ma też określoną kruchość, jak i typowe brązowe zabarwienie, oczywiście można miód zastąpić cukrem, tylko błagam nie nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe
Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate.
Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce.




PRZEPIS NA MIODOWNIKA

ciasto na trzy blaty:


- 570 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 180 ml miodu prawdziwego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka śmietany

w/w składniki zagniatamy na ciasto, dzielimy na trzy części, dwie chowamy do lodówki, jedną wylepiamy standardową formę prostokątna  do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wylepiamy bardzo cienko.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na zloty kolor przez 15 do 18 minut. Temp. 180 stopni c, dół + termoobieg.
Drugi blat robimy to samo.

Na trzeci blat przygotowujemy orzechy w karmelu.


- 1,5 szklanki orzechów wloskich
- 130 -150 ml miodu
- 2 łyżki cukru
- 100 g margaryny lub masła

Orzechy sparz wrzątkiem i odsącz na sitku, dzięki temu nie będą gorzkie.
Masło stop w rondelku dodaj orzechy i miód, masę gotuj aż zacznie się karmelizować, zrobi się złota.

Wylep trzeci blat ciasta i wylej na niego orzechy z karmelem, rozprowadź równomiernie.
Pieczemy 18 do 20 minut.

Blaty studzimy całkowicie.

Warstwy:


- 1 powidła śliwkowe

- 1 puszka kajmaku czekoladowego

- 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 450 ml mleka
- 3 łyżki masła


Do rondelka wlej 350 ml mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy.

Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami.
Całość lekko dociśnij i odstaw na minimum 3-4 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Pyszne!





Rozgrzewający napój imbirowy!

listopada 04, 2017

Rozgrzewający napój imbirowy!

Przypominam Wam dzisiaj ten przepis sprzed dwóch lat:






Rozgrzewający napój imbirowy, idealny na jesienne chłodne wieczory. Wzmacnia odporność, poprawia nastrój a smakuje tak, że nie da się od niego oderwać. 

Zapraszam!

Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem!

listopada 02, 2017

Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem!






Risotto z zieloną fasolką szparagową podane ze smażonym mintajem!

Kto mnie zna, to wie, że uwielbiam ryby! Szczerze powiedziawszy rybę mogłabym jeść codziennie, smażoną, duszoną, czy wędzoną, bądź na surowo w postaci sushi. Uwielbiam to delikatne białe mięso. Szkoda, że ciężko kupić dobrą i świeżą rybę, mimo tego, że jesteśmy krajem, który ma dostęp do morza, który ma tyle czystych jezior! Na szczęście są miejsca, gdzie można kupić dobrą rybę i cieszyć się jej smakiem. Zazdroszczę wszystkim tym, którzy taką rybę mogą sobie złowić Nie wiem czy wiecie, ale ja w dzieciństwie z tatą łowiłam ryby, miałam swoją wędkę i była to dla mnie mega frajda, jak udało mi się złowić malutką rybkę, którą zaraz wypuszczałam eheheheh.
Ale nie o wędkarstwie ten wpis, tylko o pysznym risotto z mintajem. 
No to łapcie przepis!


SKŁADNIKI:

PRZEPIS NA RISOTTO:


- 1 szklanka ryżu arborio
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z olwiek
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól do smaku
- ugotowana fasolka szparagowa, pokrojona na około 4 cm kawałki
- 150 mleka
- 1 łyżka śmietanki
- woda

Na patelni o grubym dnie, na oliwie i maśle, zeszklij czosnek, dodaj ryż i przesmażaj aż wchłonie całą zawartość. Dodaj 100 ml wody, co jakiś czas mieszaj, jak ryż wchłonie wodę, dodaj rozmaryn, mleko i śmietankę. Gotuj aż ryż całość wchłonie, dodaj wodę  i mieszaj, czynność powtarzaj do momentu aż ryż będzie według Ciebie miękki. Włosi jedzą ryż w risotto, jak dla mnie twardy, ja raczej wolę lekko al dente. Dopasuj ten stopień do siebie.
Dodaj pokrojoną ugotowaną w osolonej wodzie fasolkę, całość wymieszaj dopraw solą i pieprzem. 


Filety z mintaja, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz przyprawą do ryby.
Na patelni rozpuść łyżkę masła  4 łyżki oliwy z oliwek ( nie używaj oleju rzepakowego, on całkowicie zmienia smak ryby i potraw). Smażymy rybę z każdej ze stron, pamiętaj, że ryba to delikatne mięso i nie potrzebuje długiej i zbyt mocnej obróbki cieplnej. Ryba powinna być soczysta, a nie przesuszona.
Na talerzu układamy risotto, filety ryby, ja dodatkowo podałam z dwoma chipsami z selera.
Chipsy z selera robimy tak: seler kroimy na cienkie plastry, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, temp. 200 stopni, z włączonym termoobiegiem.

Przepyszne danie warte uwagi!

Gorąco Wam polecam!

W zakładce RYBY na blogu znajdziesz całą masę inspiracji na dania z rybami! 
CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ

października 31, 2017

CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ

CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ




SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO!

października 31, 2017

SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO!


SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO!

Chodziło za mną ciasto, sama nie wiedziałam co mam zrobić, czy ucierane, czy sernik, a może znowu szarlotka? Zobaczyłam co mam w lodówce i tak powstał pomysł na sernik na kruchym spodzie z duszonymi antonówkami z cynamonem i wanilią. I co ja będę się rozpisywać, wyszło mega, pyszne, lekko wilgotne, bardzo jesienne ciasto. Lubię eksperymentować w kuchni i lubię kiedy te eksperymenty tak mi się udają. Polecam Wam to ciacho, bo jest proste, dość tanie i po prostu bardzo smaczne!


SKŁADNIKI (na dużą tortownicę)

CIASTO KRUCHE:


- 100 g masła lub margaryny
- 205 g mąki pszennej typ 480
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- ewentualnie łyżka śmietany

W/w składniki zagnieć na elastyczne ciasto, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut, w tym czasie zrobimy ser i jabłka.

MASA SEROWA:


- 400 g twarogu (nie z wiaderka)
- 3 duże jajka
- 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu
- 6 łyżek płaskich cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

W/w zmiksuj blenderem na gładką masę.

JABŁKA:


- 4-5 jabłek antonówek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-6 łyżeczek cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, dodajemy pozostałe składniki i dusimy przez 7 minut na dużym ogniu.

WYKONANIE:


Ciasto wyjmij z zamrażalnika, wylep nim dno tortownicy. Posyp łyżeczką kakao. Wylej masę serową. Na samą górę wykładamy masę z jabłek, robimy to delikatnie aby nie opadły w środek masy serowej.
Pieczemy godzinę + 10 minut, temp. 180 stopni C, pieczenie dół i termoobieg.
Studzimy całkowicie.

Przepyszne!

Ciasto ewentualnie posyp cukrem pudrem ;-)
Życzę pięknego dnia i zapraszam do siebie na instagram 

Naleśniki z białym serem!

października 30, 2017

Naleśniki z białym serem!


Naleśniki z serem!


Kto nie lubi naleśników? No kto?
Ja naleśniki uwielbiam, mogę je jeść w każdej postaci, zdecydowanie kojarzą mi się z czasami studenckimi, gdzie były one na porządku dziennym, głównym posiłkiem w akademiku;-).
Naleśniki lubię jeść na wytrawnie, ale chyba najczęściej na słodko. Te ulubione, to te smażone z białym serem, to zdecydowanie moje ukochane smaki dzieciństwa.
Macie swoje ulubione nadzienie do naleśników?

KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ!

października 29, 2017

KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ!


KUCHNIA ORIENTALNA


KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ!


Uwielbiam smaki różnych kuchni świata, ale mam kilka ulubionych, jak kuchnia libańska i wszelakiego rodzaju pasty do chleba, hummus czy sałatka tabbouleh , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce!
Dobry makaron, przepyszny kurczak w sosie z grzybami shitake, marchewką, czosnkiem i chili, garść zieleniny, u mnie pietruszka, ale równie dobrze sprawdzi się dymka lub kolendra. Polecam Wam to danie, skradnie Wasze podniebienie!




PRZEPIS NA KURCZAKA:


- 2 filety z kurczaka
- 1 spora marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek sosu sojowego
- 1/4 pęczka pietruszki
- po łyżce różowego imbiru marynowanego/ na porcję
- chili świeże wedle uznania
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 2 łyżki sosu słodkiego chilli
- 1 opakowanie suszonych grzybów shitake (około szklanki)
- 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczej
- 150 ml wody
- olej rzepakowy

Namocz w wodzie grzyby shitake przez minimum 1,5 godziny.

W woku na oleju usmaż pokrojony czosnek, marchewkę w paseczki, kurczaka pokrojonego w cienkie paski, dość krótkie, takie na raz, na tzw. kęsa. Całość podlej sosem sojowym, i grzybowym. Dodaj grzyby shitake, pokrojone w paseczki i resztę przypraw, podlej wodą i smaż aż warzywa będą miękkie.
Mąkę rozpuść w małej ilości wody i dodaj do gotującego się sosu aby go zagęścić. Całość dopraw solą, jeśli potrzebujesz i świeżym chilli.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki dodaj makaron, sos z kurczakiem, łyżkę imbiru, łyżkę zieleniny.
Gotowe!






MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ

października 28, 2017

MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ



MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ


Pyszne desery, takie mini ciasta z wilgotną gruszką ;-) Obłędnie dobre!
Uwielbiam sernik, jak i gruszki, więc to idealne połączenie smakowe, dodam jeszcze, że robi się je mega szybko ;-)


SKŁADNIKI;

- 500 g białego sera tłustego lub półtłustego
- 4 jajka
- 4 łyżki czubate cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 łyżki proszku budyniowego
- gruszki tyle ile kokilek

Masło ucieramy robotem na puch, dodajemy cukier puder. Biały ser, jajka i masę z masła umieszczamy w misce i miksujemy ręcznym blenderem.
Kokilki wysmaruj masłem  ustaw w niej obraną i wydrylowaną gruszkę, wlej masę serową.
Pieczemy na złoty kolor przez 40 minut temp. 180 stopni C
Studzimy i można się zajadać!


Idealne mini ciasto na weekend!




Jak przetrwać jesień?

października 26, 2017

Jak przetrwać jesień?









Jak przetrwać jesień?


I przyszła, rozsiadła się, swoją mglistością, nostalgią i szarością zaorała wszystko dookoła Nas. Nie da się ukryć mamy jesień, a wraz nią, nachodzą Nas różne nostalgiczne myśli, totalne lenistwo i nie chce mi się, czas na smutki i gdybanie. I mimo, że to przytrafia się Nam co roku, to jednak zawsze trochę zaskakuje, ta jesienna "deprecha". Jak sobie z nią radzić? Jak nie zwariować? I wreszcie co zrobić, żeby się Nam cokolwiek chciało?

W gruncie rzeczy nie wiem, czy jestem właściwą osobą, która powinna radzić w takich kwestiach, ponieważ jestem typem rozkminiacza wszystkiego, na czynniki pierwsze, lubię rozmyślać i "bić się z myślami". Z natury jestem pozytywnie nastawiona do życia, staram się każdego dnia po prostu znaleźć chwilę tylko dla siebie, nawet te dziesięć minut, kiedy mogę pomyśleć i pomarzyć, posnuć plany. Bo my kobiety lubimy marzyć! O jak my lubimy marzyć i snuć dalekosiężne plany ;-).
Czasami w kilka minut potrafimy zaplanować całe życie, dla siebie, dla niego i całej gromady, jeśli ją posiadasz. I właśnie jesień sprzyja tym rozmyślaniom, a jak już tak myślimy, to zaraz zaczynamy podsumowania, co to my żeśmy miały zrobić, gdzie nie pojechać i czego nie mieć, i ile schudnąć. I się wtedy zaczyna! Zaczynamy sobie trochę wyrzucać, i jeszcze pół biedy, jak tylko sobie, bo jeśli przy okazji za jakieś swoje niepowodzenia, dostają po głowie bliscy to już jest słabo. Ale jesteśmy tylko ludźmi i zazwyczaj tak to jest, że stres odreagowujemy na bliskich, nadszarpując swoje relacje. 
Zatem jaka jest recepta na smutki i ciągłe pretensje do samego siebie? No cóż myślę, że dla każdego pewnie trochę inna, ale jest kilka rzeczy które możemy wcielić w swoje życie i postępowanie, aby poczuć się lepiej ze samym sobą.






Pierwsza najważniejsza moim zdaniem umiejętność, to umiej sobie wybaczyć. 
No ba! Ale slogan! ;-) Ale Kochana nie zrobisz kroku do przodu, jeśli po prostu nie wybaczysz sobie, zapomnisz o swoich niepowodzeniach, o swoich grzeszkach mniejszych bądź większych, o wszystkim tym co miałaś zrobić dobrze, a wyszło jak zwykle. Jeśli kogoś po drodze zawiodłaś, albo skrzywdziłaś, spróbuj naprawić to i zrób krok do przodu. Na prawdę nie ma sensu wracać setny raz do tego co było. I dotyczy to wielu dziedzin życia. Nie tylko tych najważniejszych jak związek czy praca, ale dotyczy to również Ciebie, Twojego postępowania na co dzień w relacjach z bliskimi, i traktowaniem siebie samej. Nie trać czasu na myślenie o przeszłości. Dlaczego? Bo jej już nie zmienisz... Nie cofniesz czasu, nie zmienisz już podjętych decyzji i nie cofniesz wypowiedzianych słów. Zrób krok do przodu, zacznij ten czas poświęcać na to co lubisz. Dla jednych to będzie spacer, innych książka, jeszcze innych rozmowa z przyjaciółką, czas na kawę i ciasto czy po prostu czas na zakupy. 






Spraw by Twoje otoczenie wprawiało Cię w dobry nastrój! Na prawdę niewiele trzeba aby po prostu w domu było miło, wystarczy zapalić świecie, kupić kwiaty do domu, upiec domowe ciasto, posprzątać. I celowo piszę tutaj o porządkach bo właśnie w uporządkowanej przestrzeni człowiek relaksuje się najlepiej. Możesz nawet pozbierać liści spacerując w parku i wstawić je do wazonu, stwórz miejsce przytulne dla Ciebie, w którym ty będziesz dobrze się czuła, i do którego będziesz chciała wracać. Miej swój azyl, swoją przystań.









Dobieraj umiejętnie literaturę, filmy czy muzykę. Nie ma chyba nic gorszego, jak wtedy kiedy jest Ci smutno włączać smutne piosenki! No ba! Skąd ja to znam nie? ;-)
Prawie każda z Nas tak robi, tak jakby sobie chciała dokopać... Zrób totalnie coś innego, włącz muzykę, z którą masz dobre wspomnienia, muzyka z pierwszego tańca na waszym weselu? Muzyka z wakacji? Ja mam na przykład taką listę piosenek na You Tube, z kitowymi włoskimi starymi przebojami, które ciągle słyszałam, jak byłam na swoim pierwszym wyjeździe we Włoszech. I te piosenki zawsze wprawiają mnie w dobry humor, zaraz przypominam sobie wszystkie komiczne sytuacje z tamtego wyjazdu i od razu mam banana na twarzy.
Film, albo dobry serial! No, która z Nas nie kocha dobrego kina, polecam Wam wszystkie filmy Wood'ego Allena, uwielbiam jego poczucie humoru.






Wstawaj z uśmiechem, tak ja wiem, że to trudne, bo ciemno za oknem, bo szaro, bo znowu do tej pracy trzeba iść. Ale powiem Ci coś co kiedyś powiedziała mi moja przyjaciółka: "Ja nigdy nie wstałam jeszcze zła, zawsze wstaje z myślą, że mam nowy, fajny dzień przed sobą".
I muszę Wam powiedzieć, że to zdanie mną uderzyło, bo faktycznie jest osobą z bananem na twarzy, patrzy na życie optymistycznie. Ja często budzę się jakby już trochę zmęczona, ale mam tak tylko wtedy, kiedy źle się odżywiam lub po prostu przestaje ćwiczyć. Bo to jak czuje się nasze ciało ma niewątpliwie wpływ na to jak czuje się nasza "głowa".
Tym bardziej, że po prostu zazwyczaj brakuje Nam po prostu tlenu, spaceru, świeżego powietrza i dawki odpowiedniego wysiłku.
Znajdź czas na spacer! Nie da się? To wysiądź jeden przystanek wcześniej i przejdź te 300- 500 metrów na pieszo. Dotleń głowę, rozejrzyj się dookoła, jesień na prawdę jest urokliwa, nawet ta mglista i deszczowa. 



 

Spraw sobie i bliskim słodką przyjemność, upiecz szarlotkę, albo jeszcze prościej, owiń folią aluminiową jabłka i upiecz w piekarniku. Zrób frytki z pieczonej dyni, albo po prostu kubek gorącej czekolady czy kakao.  Zrób pyszna kawę i przejrzyj ulubioną gazetę. Zrób coś tylko dla siebie.

Pokochaj modę jesienią, ja uwielbiam swetry, kozaki i czapki. I cieszę się, gdy mogę wreszcie je założyć. Nic tak nie poprawia nastroju jak udane zakupy!





Wiem, że tym postem nie odkryłam Ameryki, ale jestem pewna, że jeśli zaczniesz wdrażać te kilka prostych rzeczy, na prawdę będzie Ci po prostu łatwiej i przyjemniej. 

Pięknego dnia dla Was ;-))))






SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ i PROSECCO

października 25, 2017

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ i PROSECCO



SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ Z PROSECCO


Szarlotka to niewątpliwie, jedno z moich ulubionych ciast, o czym dobrze wiecie. Potrafię ją przygotować na wiele sposobów, i wciąż szukam nowych. Odkrywam nowe smaki, nowe połączenia i wciąż się pozytywnie zaskakuje. Podstawą dobrej szarlotki są kwaskowate jabłka, najlepsze te starej odmiany jak antonówka, czy szara reneta. Ale jeśli akurat nie masz jak ich kupić to podpowiem Ci mój patent, jak podpić smak jabłek w szarlotce. Wystarczy, że po starciu na tarce jabłek mocno odciśniesz z nich sok i dodasz 100 ml Prosecco Mionetto które podbije i uwydatni smak owoców. Pyszne!
Przepis na pyszną szarlotkę poniżej ;-)






PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

blaszka 22 cm x 22cm


- 100 g masła
- 180 g mąki pszennej typ 480
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- dodatkowo mąka do podspywania

W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut.

ponadto:

- 6 dużych jabłek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich
- 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto
- 2 łyżki cukru

Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, odciśnij sok ( możesz go wypić)
Jabłka wymieszaj, z cukrem, cynamonem, dodaj prosecco.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, wylep ciastem dokładnie. Ciasto oprósz łyżeczką kakao. Wyłóż jabłka, posyp malinami, borówkami. Na wierzch wykładamy kruszonkę, przepis poniżej.

- 30 g masła
- 65 g mąki pszennej
- 40 g cukru kryształ

Mieszamy na kruszonkę.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopniach C.

Ciasto podajemy z kieliszkiem schłodzonego Prosecco DOC Treviso Mionetto!
Przepyszne połączenie, idealne na jesienne wieczory!





JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI? PASTA DO CHLEBA!

października 24, 2017

JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI? PASTA DO CHLEBA!



Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć przepis na hummus z białej fasoli, chociaż słowo hummus, jest tutaj nad wyrost użyte. Bo hummus po arabsku to ciecierzyca, ale ta pasta w smaku bardzo przypomina właśnie hummus. Jest pyszna i wręcz idealna do kanapek!

Przepis na moim blogu TUTAJ




Pomysł na kalafiora, placuszki z cytrynową śmietanką!

października 23, 2017

Pomysł na kalafiora, placuszki z cytrynową śmietanką!




Placuszki to niewątpliwie, jedno z tych dań, które gości w każdym w domu, w rożnej formie. Ja uwielbiam różnego rodzaju placuszki i naleśniki. Najbardziej ulubione to te idealnie cienkie naleśniki francuskie- crepes, a placuszki smażone...hmm. Lubię ich tak wiele, że chyba trudno by mi się było zdecydować i wybrać te jedyne najbardziej ukochane, bo uwielbiam słodkie placuszki z dyni i marchewki, jak i niezapomniane w smaku placki ziemniaczane mojej babci. Niedawno odkryłam cudowny pomysł na kalafiora, mianowicie placuszki!
Małe chrupiące, w smaku lekko orzechowe, poddane z creme fraiche. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, zróbcie koniecznie!



PRZEPIS NA PLACUSZKI Z KALAFIORA:

- 1 młody kalafior
- 2 duże jajka
- 2-3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Kalafior ścieramy na tarce o malutkich oczkach, dodajemy jajka i mąkę, całość mieszamy.
W dłoniach formujemy kulki, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor. Do masy nie dodajemy soli, gdybyśmy dodali sól, kalafior zacznie puszczać wodę i masa będzie za rzadka. Placuszki oprószamy solą podczas smażenia się na patelni.
Placuszki, formujemy dość małe, aby łatwo było je nam obracać.
Podajemy z creme fraiche, mocno schłodzoną, świeżą śmietanką (zawartość tłuszczu wedle uznania), do której dodajemy otartą skórkę z cytryny.
Przepyszne!

Spodobał Ci się przepis? Wrzuć linka na swojego Facebooka.

Chcesz być na bieżąco? Zapraszam Cię na mój Instagram!


PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI!

października 23, 2017

PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI!


Pieczone ziemniaki? Czemu nie!
Ziemniaki to coś co Polacy kochają chyba najbardziej, a jeszcze jeśli są pieczone z masłem, oliwą z oliwek i rozmarynem, to już jest petarda, to daje pieczone kabanosy lub białą kiełbaskę i mam hit każdej imprezy! W dodatku robiony dosłownie w 10 minut, potem do piekarnika i z głowy!
Polecam!


Żółte podłużne ziemniaki obieramy ze skórki, środek ziemniaka drylujemy, drylownicą do gniazd nasiennych w jabłkach. W otworze umieszczamy gałązkę rozmarynu i białą cienką kiełbaskę lub gałązkę cząbru i kabanosa. Możesz użyć dowolnych swoich ulubionych ziół, jeśli chcesz możesz też ziemniaki dodatkowo owinąć plastrem boczku, bądź szynki parmeńskiej, całość polewamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki masła, 4 łyżki wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w temp. 200 stopniach C. 
Pyszny i prosty sposób na obiad czy kolację, bądź na spotkanie ze znajomymi!

Smacznego!



Lidl podróże i fotorelacja z wyjazdu

października 22, 2017

Lidl podróże i fotorelacja z wyjazdu










W związku z wprowadzeniem nowej oferty - Lidl Podróże przez Lidl Polska, miałam ogromną przyjemność brać udział w przemiłym weekendzie w hotelu Biały Kamień w Świeradowie Zdrój, zobaczcie sami, co robiliśmy podczas minionego weekendu.
Zwiedzanie miasteczka, kolej gondolowa, warsztaty kulinarne i zabiegi SPA, było bardzo miło!

Zapraszam na fotorelację!








































Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI