CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ
Dzisiaj mam dla Was pyszne danie. Posiłek, który może
zagościć w każdym domu. Bardzo smaczne nadziewane cuknie prozdrowotną białą
quinoną, z dodatkiem świeżych ziół, odrobiny czosnku, szalotki i dobrej jakości
kiełbasy podwawelskiej ekstra, która jest wytwarzana w systemie QAFP. Kiełbasa
jest bardzo aromatyczna, smaczna ,wyrazista i smakuje, jak ta z czasów
dzieciństwa, polecam Wam ten produkt! Kiełbasa podwawelska ekstra, produkowana
jest przez wiarygodnego, zaufanego i doświadczonego producenta. Charakteryzuje
się unikatowym i pysznym smakiem, dzięki użyciu certyfikowanego surowca.
Jest niezmienna od lat i dobrze znana naszym rodzicom czy dziadkom. Swój aromat
i kruchość zawdzięcza procesowi podsuszania i wędzenia. A dzięki certyfikatowi
QAFP mam zawsze pewność, że będzie to ta sama świetna jakość.
Dla mnie, jako technologa żywności, ważny jest surowiec,
czyli mięso, z którego wyprodukowano kiełbasę wysokiej jakości. W przypadku
podwawelskiej ekstra mięso pochodzi od certyfikowanego hodowcy, który
odpowiednio karmi i dba o zwierzęta, co ma ogromny wpływ na jakość kulinarną
mięsa wykorzystanego do produkcji. Odpowiednie parametry kulinarne mięsa mają
wpływ na jakość, smak i aromat podwawelskiej. A naturalne przyprawy wraz z
odpowiednią tradycyjną recepturą dają nam wyjątkowe połączenie.
Jak widzicie praca nad osiągnięciem wysokiej jakość żywności
zaczyna się już u hodowcy a sam znak jakości, jak w przypadku chociażby
kiełbasy podwawelskiej ekstra ma duże znaczenie. Daje nam klientom gwarancję
powtarzalności smaku i wyjątkowej staranności produkcji. No to teraz razem
zróbmy coś pycha!
PRZEPIS NA NADZIEWANE CUKINIE:
SKŁADNIKI:
4 małe cukinie
1 laska kiełbasy podwawelskiej ekstra z certyfikatem QAFP
150 g suchej quinony
1 szalotka
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz różowy
Zioła świeże: bazylia bądź kolendra
200ml jogurtu greckiego
1 granat
Sól czosnkowa
2 łyżki masła
Cuknie umyj i osusz. Przekrój na pół, wydrąż środki. W
garnku ugotuj według instrukcji na opakowaniu quinonę. Na patelni, na oliwie
podsmaż posiekany czosnek, szalotkę i plasterki kiełbasy podwawelskiej ekstra.
Dodaj ugotowaną quinone. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Nadziej masą
cuknie. Patelnię żeliwną wysmaruj masłem, ułóż cuknie i wstaw do piekarnika na
25 minut temp. 190-200 stopni C.
Jogurt wymieszaj z solą czosnkową i wypustkami granatu.
Gotowe cuknie podajemy z sosem i świeżymi listkami bazylii.
Pyszne!
Dodatkowo mam dla Was możliwość wzięcia udziału w prostym
konkursie! Jeśli chcesz się podzielić swoim pomysłem na wykorzystanie jednego z
trzech produktów oznaczonych certyfikatem QAFP tj.:
- kiełbasą krakowską suchą wytwarzaną w systemie QAFP
- kiełbasą podwawelską ekstra wytwarzaną w systemie QAFP
- kiełbasą żywiecką wytwarzaną w systemie QAFP
Wyślij proszę mi swoją propozycję i zdjęcie potrawy! Wiem,
że kochasz gotować tak, jak i ja, więc nie mogę się doczekać na Twoje
propozycje.
W wolnej chwili zajrzyj na jedno z wydarzeń, być może
w Twojej okolicy!
1. Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
2. Gatroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
3. Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/
Warszawa
Życzę smacznego! I powodzenia w konkursie, trzymam za Was
mocno kciuki!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje
Usuń