listopada 02, 2017

Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem!






Risotto z zieloną fasolką szparagową podane ze smażonym mintajem!

Kto mnie zna, to wie, że uwielbiam ryby! Szczerze powiedziawszy rybę mogłabym jeść codziennie, smażoną, duszoną, czy wędzoną, bądź na surowo w postaci sushi. Uwielbiam to delikatne białe mięso. Szkoda, że ciężko kupić dobrą i świeżą rybę, mimo tego, że jesteśmy krajem, który ma dostęp do morza, który ma tyle czystych jezior! Na szczęście są miejsca, gdzie można kupić dobrą rybę i cieszyć się jej smakiem. Zazdroszczę wszystkim tym, którzy taką rybę mogą sobie złowić Nie wiem czy wiecie, ale ja w dzieciństwie z tatą łowiłam ryby, miałam swoją wędkę i była to dla mnie mega frajda, jak udało mi się złowić malutką rybkę, którą zaraz wypuszczałam eheheheh.
Ale nie o wędkarstwie ten wpis, tylko o pysznym risotto z mintajem. 
No to łapcie przepis!


SKŁADNIKI:

PRZEPIS NA RISOTTO:


- 1 szklanka ryżu arborio
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z olwiek
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól do smaku
- ugotowana fasolka szparagowa, pokrojona na około 4 cm kawałki
- 150 mleka
- 1 łyżka śmietanki
- woda

Na patelni o grubym dnie, na oliwie i maśle, zeszklij czosnek, dodaj ryż i przesmażaj aż wchłonie całą zawartość. Dodaj 100 ml wody, co jakiś czas mieszaj, jak ryż wchłonie wodę, dodaj rozmaryn, mleko i śmietankę. Gotuj aż ryż całość wchłonie, dodaj wodę  i mieszaj, czynność powtarzaj do momentu aż ryż będzie według Ciebie miękki. Włosi jedzą ryż w risotto, jak dla mnie twardy, ja raczej wolę lekko al dente. Dopasuj ten stopień do siebie.
Dodaj pokrojoną ugotowaną w osolonej wodzie fasolkę, całość wymieszaj dopraw solą i pieprzem. 


Filety z mintaja, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz przyprawą do ryby.
Na patelni rozpuść łyżkę masła  4 łyżki oliwy z oliwek ( nie używaj oleju rzepakowego, on całkowicie zmienia smak ryby i potraw). Smażymy rybę z każdej ze stron, pamiętaj, że ryba to delikatne mięso i nie potrzebuje długiej i zbyt mocnej obróbki cieplnej. Ryba powinna być soczysta, a nie przesuszona.
Na talerzu układamy risotto, filety ryby, ja dodatkowo podałam z dwoma chipsami z selera.
Chipsy z selera robimy tak: seler kroimy na cienkie plastry, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, temp. 200 stopni, z włączonym termoobiegiem.

Przepyszne danie warte uwagi!

Gorąco Wam polecam!

W zakładce RYBY na blogu znajdziesz całą masę inspiracji na dania z rybami! 




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI