października 31, 2017

SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO!


SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO!

Chodziło za mną ciasto, sama nie wiedziałam co mam zrobić, czy ucierane, czy sernik, a może znowu szarlotka? Zobaczyłam co mam w lodówce i tak powstał pomysł na sernik na kruchym spodzie z duszonymi antonówkami z cynamonem i wanilią. I co ja będę się rozpisywać, wyszło mega, pyszne, lekko wilgotne, bardzo jesienne ciasto. Lubię eksperymentować w kuchni i lubię kiedy te eksperymenty tak mi się udają. Polecam Wam to ciacho, bo jest proste, dość tanie i po prostu bardzo smaczne!


SKŁADNIKI (na dużą tortownicę)

CIASTO KRUCHE:


- 100 g masła lub margaryny
- 205 g mąki pszennej typ 480
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- ewentualnie łyżka śmietany

W/w składniki zagnieć na elastyczne ciasto, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut, w tym czasie zrobimy ser i jabłka.

MASA SEROWA:


- 400 g twarogu (nie z wiaderka)
- 3 duże jajka
- 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu
- 6 łyżek płaskich cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

W/w zmiksuj blenderem na gładką masę.

JABŁKA:


- 4-5 jabłek antonówek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-6 łyżeczek cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, dodajemy pozostałe składniki i dusimy przez 7 minut na dużym ogniu.

WYKONANIE:


Ciasto wyjmij z zamrażalnika, wylep nim dno tortownicy. Posyp łyżeczką kakao. Wylej masę serową. Na samą górę wykładamy masę z jabłek, robimy to delikatnie aby nie opadły w środek masy serowej.
Pieczemy godzinę + 10 minut, temp. 180 stopni C, pieczenie dół i termoobieg.
Studzimy całkowicie.

Przepyszne!

Ciasto ewentualnie posyp cukrem pudrem ;-)
Życzę pięknego dnia i zapraszam do siebie na instagram 





3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI