KUCHNIA ORIENTALNA
KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ!
Uwielbiam smaki różnych kuchni świata, ale mam kilka ulubionych, jak kuchnia libańska i wszelakiego rodzaju pasty do chleba, hummus czy sałatka tabbouleh , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce!
Dobry makaron, przepyszny kurczak w sosie z grzybami shitake, marchewką, czosnkiem i chili, garść zieleniny, u mnie pietruszka, ale równie dobrze sprawdzi się dymka lub kolendra. Polecam Wam to danie, skradnie Wasze podniebienie!
PRZEPIS NA KURCZAKA:
- 2 filety z kurczaka
- 1 spora marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek sosu sojowego
- 1/4 pęczka pietruszki
- po łyżce różowego imbiru marynowanego/ na porcję
- chili świeże wedle uznania
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 2 łyżki sosu słodkiego chilli
- 1 opakowanie suszonych grzybów shitake (około szklanki)
- 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczej
- 150 ml wody
- olej rzepakowy
Namocz w wodzie grzyby shitake przez minimum 1,5 godziny.
W woku na oleju usmaż pokrojony czosnek, marchewkę w paseczki, kurczaka pokrojonego w cienkie paski, dość krótkie, takie na raz, na tzw. kęsa. Całość podlej sosem sojowym, i grzybowym. Dodaj grzyby shitake, pokrojone w paseczki i resztę przypraw, podlej wodą i smaż aż warzywa będą miękkie.
Mąkę rozpuść w małej ilości wody i dodaj do gotującego się sosu aby go zagęścić. Całość dopraw solą, jeśli potrzebujesz i świeżym chilli.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki dodaj makaron, sos z kurczakiem, łyżkę imbiru, łyżkę zieleniny.
Gotowe!
Smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuń