Pieczone ziemniaki? Czemu nie!
Ziemniaki to coś co Polacy kochają chyba najbardziej, a jeszcze jeśli są pieczone z masłem, oliwą z oliwek i rozmarynem, to już jest petarda, to daje pieczone kabanosy lub białą kiełbaskę i mam hit każdej imprezy! W dodatku robiony dosłownie w 10 minut, potem do piekarnika i z głowy!
Polecam!
Żółte podłużne ziemniaki obieramy ze skórki, środek ziemniaka drylujemy, drylownicą do gniazd nasiennych w jabłkach. W otworze umieszczamy gałązkę rozmarynu i białą cienką kiełbaskę lub gałązkę cząbru i kabanosa. Możesz użyć dowolnych swoich ulubionych ziół, jeśli chcesz możesz też ziemniaki dodatkowo owinąć plastrem boczku, bądź szynki parmeńskiej, całość polewamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki masła, 4 łyżki wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w temp. 200 stopniach C.
Pyszny i prosty sposób na obiad czy kolację, bądź na spotkanie ze znajomymi!
Smacznego!
uwielbiamy pieczone ziemniaki. Bardzo fajna propozycja tak z kiełbaskami :) Do tej pory zazwyczaj piekłam w ćwiartkach skropione oliwą i posypane ziołami albo owinięte boczkiem. Może następnym razem spróbuję tak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!