listopada 05, 2017

MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU



MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU


Przepis na miodownika, przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk, jest to ciasto, z tych, które lubią wszyscy. Każdy zawsze się skusi na kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój zapach, smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi miodu, ciasto wtedy ma też określoną kruchość, jak i typowe brązowe zabarwienie, oczywiście można miód zastąpić cukrem, tylko błagam nie nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe
Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate.
Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce.




PRZEPIS NA MIODOWNIKA

ciasto na trzy blaty:


- 570 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 180 ml miodu prawdziwego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka śmietany

w/w składniki zagniatamy na ciasto, dzielimy na trzy części, dwie chowamy do lodówki, jedną wylepiamy standardową formę prostokątna  do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wylepiamy bardzo cienko.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na zloty kolor przez 15 do 18 minut. Temp. 180 stopni c, dół + termoobieg.
Drugi blat robimy to samo.

Na trzeci blat przygotowujemy orzechy w karmelu.


- 1,5 szklanki orzechów wloskich
- 130 -150 ml miodu
- 2 łyżki cukru
- 100 g margaryny lub masła

Orzechy sparz wrzątkiem i odsącz na sitku, dzięki temu nie będą gorzkie.
Masło stop w rondelku dodaj orzechy i miód, masę gotuj aż zacznie się karmelizować, zrobi się złota.

Wylep trzeci blat ciasta i wylej na niego orzechy z karmelem, rozprowadź równomiernie.
Pieczemy 18 do 20 minut.

Blaty studzimy całkowicie.

Warstwy:


- 1 powidła śliwkowe

- 1 puszka kajmaku czekoladowego

- 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 450 ml mleka
- 3 łyżki masła


Do rondelka wlej 350 ml mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy.

Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami.
Całość lekko dociśnij i odstaw na minimum 3-4 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Pyszne!





7 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI