MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU
Przepis na miodownika, przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk, jest to ciasto, z tych, które lubią wszyscy. Każdy zawsze się skusi na kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój zapach, smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi miodu, ciasto wtedy ma też określoną kruchość, jak i typowe brązowe zabarwienie, oczywiście można miód zastąpić cukrem, tylko błagam nie nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe
Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate.
Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce.
PRZEPIS NA MIODOWNIKA
ciasto na trzy blaty:
- 570 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 180 ml miodu prawdziwego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka śmietany
w/w składniki zagniatamy na ciasto, dzielimy na trzy części, dwie chowamy do lodówki, jedną wylepiamy standardową formę prostokątna do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wylepiamy bardzo cienko.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na zloty kolor przez 15 do 18 minut. Temp. 180 stopni c, dół + termoobieg.
Drugi blat robimy to samo.
Na trzeci blat przygotowujemy orzechy w karmelu.
- 1,5 szklanki orzechów wloskich
- 130 -150 ml miodu
- 2 łyżki cukru
- 100 g margaryny lub masła
Orzechy sparz wrzątkiem i odsącz na sitku, dzięki temu nie będą gorzkie.
Masło stop w rondelku dodaj orzechy i miód, masę gotuj aż zacznie się karmelizować, zrobi się złota.
Wylep trzeci blat ciasta i wylej na niego orzechy z karmelem, rozprowadź równomiernie.
Pieczemy 18 do 20 minut.
Blaty studzimy całkowicie.
Warstwy:
- 1 powidła śliwkowe
- 1 puszka kajmaku czekoladowego
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 450 ml mleka
- 3 łyżki masła
Do rondelka wlej 350 ml mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy.
Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami.
Całość lekko dociśnij i odstaw na minimum 3-4 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Pyszne!
takie rodzinne miodowniki są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie! ;-)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo ;-)
UsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! ;-)
UsuńJakich rozmiarow mniej wiecej powinna byc blaszka do pieczenia? Bardzo prosze o odpowiedz. :)
OdpowiedzUsuń