Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym przepisem na gofry. Ale jakie gofry! Takie, jak kocham najbardziej, bardzo chrupiące i przepyszne! Pokazałam Wam już przepis na moim profilu na Instagramie - smyk_w_kuchni_blog i piekliście je cały weekend. Zebrały same pozytywne opinie co mnie ogromnie cieszy! Polecam każdemu przepis jest bardzo prosty a gofry wychodzą mistrzowskie!
Przepis na chrupiące gofry:
- 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej typ 680
- 3 białka
- 100 g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 500 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stop w rondelku lub w kubeczku w kuchence mikrofalowej.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, dodaj mleko, mąkę i stopione masło. Całość mieszaj robotem co najmniej 8- 10 minut. Ciasto odstaw na min. kwadrans, wymieszaj i smaż na nagrzanej gofrownicy.
Po smażeniu jemy od razu! Są przepyszne i nie potrzebują żadnych dodatków!
Polecam każdemu!
A jeśli nie masz pomysłu na obiad to wypróbuj inne moje dania:
2. Pasta jajeczna z łososiem na kanapki
3. Sałatka z awokado i jajkami
5. Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami
6. Czekoladowe gofry
7. Chlebek bananowy z cynamonem
8. Cieniuteńkie naleśniki z karmelizowanymi truskawkami
9. Guacamole na kanapki
10. Drożdżowe racuchy z jabłkami
Przepiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńA co z budyniem?
OdpowiedzUsuńdodajesz wraz z mąką ;-)
UsuńUwielbiam gofry, ale nigdy mi nie wychodzą jak te z budek z goframi. Może na tym przepisie będą bardziej chrupiące. Często mam problem z tym że powstaje w moich zakalec, ale może to wina gofrownicy.
OdpowiedzUsuń