stycznia 23, 2020

Chlebek bananowy z cynamonem!



Chlebek bananowy lub ciasto bananowe, zwał jak zwał, uwielbiam. Jestem chyba największym testerem różnych przepisów na chlebki bananowe i ciasta marchewkowe. To dwa moje ulubione ciasta. Są proste do zrobienia, nie dodaje się do nich cukru, lub bardzo symbolicznie, są sprężyste, bardzo aromatyczne, nie zsychają się i są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla wszelakich ciast z kremami. 
Ja nie lubię ciast, które niektórzy nazywają wilgotnymi (no chyba, że brownie), wilgotne ciasto to zakalec i nie ma sensu tego nazywać inaczej. Piszę o tym, bo niestety parę razy się przejechałam korzystając z przepisów. Chlebek bananowy z tego przepisu nie jest zakalcowaty, nie jest też mokrym ciastem. Miąższ jest sprężysty, świeży, dzięki dodatkowi bananów ciasto nie jest suche, chlebek robię na oleju rzepakowym dzięki czemu też jest długo świeży, nie zsycha się. Dla mnie chlebek bananowy nie może być za słodki, dlatego na cały chlebek dodaje dwie łyżki ksylitolu i tyle. Nie dodaje też do niego czekolady, bo to jednak znacznie podnośni jego kaloryczność. Taką wersję na bogato też niebawem tutaj zamieszczę, dla tych, którym liczba kalorii niestraszna - czytaj mój mąż ;-).
Ciacho polecam Wam serdecznie z całego serca, podstawa to dojrzałe banany, nie próbuj go robić z takich świeżych jeszcze żółto- zielonych, te są bez smaku i są niesłodkie.




chlebek bananowy, banana bread





PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY


- 4 jaja
- 3 banany dojrzałe
- 300 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 200 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki mąki migdałowej (zmiksowane na pył migdały)
- 10 g mielonego cynamonu 
- dwie łyżki ksylitolu ( jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj 4 łyżki cukru)
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej




Wykonanie:

- w misie robota umieść olej, jaja i dwa posiekane banany; całość ucieraj trzepaczką aż masa mocno zbieleje, u mnie to około 8-10 minut;

- ciągle ucierając dodaj ksylitol/cukier, cynamon, mąkę migdałową, mąkę pszenną i sodę
Całość wymieszaj ze sobą do połączenia się składników, dodaj płatki owsiane i wymieszaj całość.

- długą keksówkę, lub dwie małe, wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto. Na wierzch ułóż pokrojone na cienkie plasterki banana.
Pieczemy do suchego patyczka!

- u mnie w piekarniku 1 godzina 15 minut temp. 170 stopni C.
Pierwsze 40 minut grzanie dół, reszta czasu: grzanie dół + termoobieg.

- po upływie czasu pieczenia, wyciągam ciasto z piekarnika, odstawiam na 3 minuty, i wyjmuję z keksówki, układam na kratce  (najlepiej zrobić to wyjmując- ciągnąc za papier do pieczenia, wtedy bez problemu ciasto wyjmiesz z keksówki). 










Smacznego!












2 komentarze:

  1. Czy mogę zamiast mąki migdałowej dodać mąkę kokosową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka kokosowa działa jak gąbka wyciąga calą wilgoć z cista nie będzie się nadawać

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI