Dzisiaj turbo szybki pomysł na obiad, zdrowy, smaczny i warty chwili uwagi. Filety z indyka z pysznym nazwijmy to kaszotto z dynią. A tak na prawdę to mieszanka słodkich batatów, dyni piżmowej, komosy ryżowej i świeżego szpinaku. Uwielbiam takie obiady! Wtedy wiem, że zdrowo jem ;-) a to dla mnie priorytet.
SKŁADNIKI:
- filet z piersi indyka (100 g 1 porcja)
- 100 g komosy ryżowej - czerwona
- 1 duży batat
- 150 -200 g dyni piżmowej
- 4 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
- mieszanka ulubionych pestek słonecznik, dynia itp.
- przyprawa do indyka
Indyk:
Możemy przygotować na dwa sposoby, pierwszy to ugotowany filet z indyka, druga na oliwie z oliwek smażymy indyka z dodatkiem przyprawy.
Na patelni na łyżce oliwy z oliwek, podsmażamy pokrojonego w kostkę i obranego batata, dynię, czosnek z przyprawami, dodajemy 5 łyżek wody i dusimy przez 5 minut. Dodajemy komosę ryżową i szklankę wody, gotujemy do miękkości.
Doprawiamy, dodajemy świeży szpinak i gotowe!
Smacznego i dobrego wieczoru!
Świetny przepis! Indyk to na prawdę pyszne mięso i warto je spożywać tak często jak kurczaka. Sałatka z tego przepisu to hit. Jest smaczna i bardzo pożywna. I niech ktoś powie, że dania dietetyczne nie są smaczne!
OdpowiedzUsuń