stycznia 22, 2020

Obiad w wersji FIT - sposób na pysznego indyka!



Dzisiaj turbo szybki pomysł na obiad, zdrowy, smaczny i warty chwili uwagi. Filety z indyka z pysznym nazwijmy to kaszotto z dynią. A tak na prawdę to mieszanka słodkich batatów, dyni piżmowej, komosy ryżowej i świeżego szpinaku. Uwielbiam takie obiady! Wtedy wiem, że zdrowo jem ;-) a to dla mnie priorytet.


SKŁADNIKI:

- filet z piersi indyka (100 g 1 porcja)

- 100 g komosy ryżowej - czerwona
- 1 duży batat
- 150 -200 g dyni piżmowej
- 4 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
- mieszanka ulubionych pestek słonecznik, dynia itp.
- przyprawa do indyka

Indyk:
Możemy przygotować na dwa sposoby, pierwszy to ugotowany filet z indyka, druga na oliwie z oliwek smażymy indyka z dodatkiem przyprawy.

Na patelni na łyżce oliwy z oliwek, podsmażamy pokrojonego w kostkę i obranego batata, dynię, czosnek z przyprawami, dodajemy 5 łyżek wody i dusimy przez 5 minut. Dodajemy komosę ryżową i szklankę wody, gotujemy do miękkości. 
Doprawiamy, dodajemy świeży szpinak i gotowe!

Smacznego i dobrego wieczoru!




1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Indyk to na prawdę pyszne mięso i warto je spożywać tak często jak kurczaka. Sałatka z tego przepisu to hit. Jest smaczna i bardzo pożywna. I niech ktoś powie, że dania dietetyczne nie są smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI