marca 22, 2020

5 faktów o oleju rzepakowym, które musisz poznać!








Olej rzepakowy to po ten tłuszcz roślinny Polacy sięgają najczęściej. Konsumenci cenią olej z rzepaku ze względu na jego uniwersalność, neutralność i szeroką możliwość  zastosowania w kuchni, ale także za jego walory zdrowotne. Czy znasz właściwości i skład kwasów tłuszczowych oleju, po który sięgasz niemalże codziennie?
Dzisiaj postaram przybliżyć się Wam kilka najważniejszych faktów o oleju rzepakowym. Myślę, że ta wiedza przyda Ci się w życiu codziennym.







FAKT NR 1 

RZEPAK 


Na samym początku myślę, że warto wspomnieć, że ziarno rzepaku zmieniło się na przestrzeni lat. Kiedyś nie było doceniane poprzez wysoką zawartość kwasu erukowego, jak i związków, które wpływały negatywnie na jego sensorykę - czyli smak i zapach. Na przestrzeni lat dzięki nauce udało się uzyskać zdecydowanie lepsze nasiona - co ciekawe, pracę tą wykonano bez modyfikacji genetycznych! Nowe odmiany rzepaku nie posiadały w swoim składzie kwasu erukowego lub posiadały jego znikome ilości. Co ważne w nowych nasionach poprawie również uległa zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i linolenowego. Rzepak wysiewany na terenie Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, pochodzi z ulepszonych odmian nasion i jest w pełni bezpieczny, jak i pełnowartościowy! Dlatego możecie spotkać się z sformułowaniem rzepak podwójnie ulepszony, teraz już wiecie, z czego to sformułowanie wynika.




FAKT NR 2 

NNKT

Źródło omega- 3 i fitosteroli. Olej rzepakowy zawiera duże ilości NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. omega -6 ( kwasu linolowego) i omega -3 (alfa- linolenowego). Musisz wiedzieć i pamiętać, że NNKT organizm nie wytworzy, musza być one dostarczone wraz z pożywieniem!
To, że NNKT są niezbędne w naszej diecie doskonale wiemy. Zazwyczaj mamy problem ze spożyciem kwasów tłuszczowych omega -3, to właśnie te kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są wzrost i rozwój młodego organizmu, jak i za prawidłowy poziom cholesterolu. Kwasy omega - 3 są też istotne w diecie małych dzieci, kobiet w ciąży, sportowców czy osób dbających o serce. Pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, czy zapobiegają formowaniu się skrzepów wewnątrz naczyniowych, obniżają poziom triacylogliceroli w osoczu. 
Olej rzepakowy zawiera również sterole roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Zakłada się, że spożycie dwóch łyżek oleju rzepakowego dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas ALA (alfa - linolenowy).





FAKT NR 3

PROPORCJE 2: 1

Wiemy już co to są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wiemy, że musimy je spożywać bo sami ich nie wytworzymy, wiemy też, że są one właśnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach. Najważniejszą sprawą jest proporcja NNKT, a dokładnie proporcja kwasów tłuszczowych omega- 6 do kwasów tłuszczowych omega -3. 
Nasze diety niestety są bogate w kwasy omega - 6 ale ubogie w kwasy omega - 3, proporcja ta powinna wynosić 2:1, a w rzeczywistości te proporcje są mocno zachwiane i wynoszą nawet 15:1 czy 20:1. Co istotne nadmiar kwasów tłuszczowych omega - 6 przyczynia się do zmniejszenia syntezy kwasów omega -3, ponieważ obydwa te kwasy konkurują o te same enzymy. Dlaczego to istotne? Ponieważ tak zachwiane proporcje w spożyciu w/w kwasów prowadza do powstawania w naszym organizmie pozapalnych reakcji, prowadzących do rozwoju np. miażdżycy. I tutaj na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej rzepakowy ma idealny stosunek kwasów omega- 6 do kwasów omega- 3, tj. 2:1, w oliwie  z oliwek ta proporcja wynosi 9:1 a w oleju słonecznikowym aż 136:1.
Warto pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w kwasy omega- 3 takich jak choćby ryby czy orzechy.





FAKT NR 4 

UNIWERSALNOŚĆ

Do smażenia - uniwersalny. Olej rzepakowy, ten który najczęściej kupujemy to olej rafinowany, dzięki czemu jest odporny na wysokie temperatury. Nadaje się zatem do smażenia czy pieczenia. Co ważne nawet podgrzewany do wysokich temperatur nie traci swych właściwości. Co też istotne olej rzepakowy jest olejem uniwersalnym poprzez co nadaje się do przygotowywania dań tych na słodko, jak i tych na wytrawnie. Ma też jeszcze jedną istotną cechę - łatwo go odsączyć np. z placuszków, wystarczy położyć placki na ręczniku papierowym. Szacuje się, że w ten sposób możemy ograniczyć o około 10% kaloryczność dania. 
Olej rzepakowy tłoczony na zimno, powinien być natomiast spożywany również "na zimno" - to znaczy nie powinien być podgrzewany. Najlepiej spożywać go do sałatek, skrapiania pomidorów, ogórków czy jako dodatek do dań już gotowych. 



FAKT NR 5

A, D, E, K.

Nie bez przyczyny do sałatek czy warzyw dodajemy olej, jak dobrze wiecie witaminy dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie lub rozpuszczalne w tłuszczach. Te rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy: A, D, E, K. Chcąc aby wchłonęły się one wraz z spożytym pożywieniem musimy dostarczyć tłuszczu, np. chcąc pochrupać marchewki możesz zamoczyć lub skropić je olejem, dzięki temu retinoidy - potocznie nazywane też retinolem czy beta- karotenem bądź prowitaminą A, mają szansę się wchłonąć. W naszym organizmie witaminy te również magazynują się w tłuszczach, np. wspomniana już przeze mnie witamina A magazynuje się jako retinol w wątrobie czy tkance tłuszczowej. 
Warto pamiętać też, że sam olej rzepakowy jest źródłem takich witamin E i K, jak i prowitaminy A. 



Zostawiając już fakty o rzepaku, które wydaje mi się powinniśmy znać, to muszę Wam powiedzieć, że polski krajobraz od zawsze kojarzył mi się z polami wypełnionymi żółtymi kwiatami rzepaku. Jeśli do tej pory nie doceniałeś tej rośliny to mam nadzieję, że ten wpis zachęcił Cię do spożywania oleju rzepakowego.


Zachęcam Was do zapoznania się również z artykułem o roli oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia. 





PRZEPIS NA NAJLEPSZE RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

- 250 g mąki pszennej typ 500
- 1 duże jabłko około 250-300g
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- cukier puder wedle uznania
- 500 ml oleju rzepakowego do smażenia


Wykonanie:

Mąkę umieść w misce.

W mące zrób wgłębienie, pokrusz do niego drożdże.

Do wgłębienia wlej 100 ml mleka i wymieszaj z drożdżami i tylko z częścią mąki w misce, na gęstą masę. Odstaw miskę na 20 minut.

Dodaj pozostałe mleko i starte na tarce jabłko.

Całość wymieszaj łyżką.

Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 50 minut.

Olej rzepakowy dobrze rozgrzej na patelni lub w rondelku.

Łyżką nakładaj masę, jeden racuch to jedna łyżka masy. Racuchy smażymy na oleju na jasno złoty kolor. Uważaj aby temp. oleju rzepakowego nie była zbyt wysoka.

Racuchy wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.







 "Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych” 

#olejrzepakowy #pokochajolejrzepakowy 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI