Olej
rzepakowy to po ten tłuszcz roślinny Polacy sięgają najczęściej. Konsumenci
cenią olej z rzepaku ze względu na jego uniwersalność, neutralność i szeroką
możliwość zastosowania w kuchni, ale także za jego walory zdrowotne. Czy
znasz właściwości i skład kwasów tłuszczowych oleju, po który sięgasz niemalże
codziennie?
Dzisiaj
postaram przybliżyć się Wam kilka najważniejszych faktów o oleju rzepakowym.
Myślę, że ta wiedza przyda Ci się w życiu codziennym.
FAKT
NR 1
RZEPAK
Na
samym początku myślę, że warto wspomnieć, że ziarno rzepaku zmieniło się na
przestrzeni lat. Kiedyś nie było doceniane poprzez wysoką zawartość kwasu
erukowego, jak i związków, które wpływały negatywnie na jego sensorykę - czyli
smak i zapach. Na przestrzeni lat dzięki nauce udało się uzyskać zdecydowanie
lepsze nasiona - co ciekawe, pracę tą wykonano bez modyfikacji genetycznych!
Nowe odmiany rzepaku nie posiadały w swoim składzie kwasu erukowego lub
posiadały jego znikome ilości. Co ważne w nowych nasionach poprawie również
uległa zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych: oleinowego,
linolowego i linolenowego. Rzepak wysiewany na terenie Unii Europejskiej, w tym
także w Polsce, pochodzi z ulepszonych odmian nasion i jest w pełni bezpieczny,
jak i pełnowartościowy! Dlatego możecie spotkać się z sformułowaniem rzepak podwójnie
ulepszony, teraz już wiecie, z czego to sformułowanie wynika.
FAKT
NR 2
NNKT
Źródło
omega- 3 i fitosteroli. Olej rzepakowy zawiera duże ilości NNKT -
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. omega -6 ( kwasu linolowego)
i omega -3 (alfa- linolenowego). Musisz wiedzieć i pamiętać, że NNKT organizm
nie wytworzy, musza być one dostarczone wraz z pożywieniem!
To,
że NNKT są niezbędne w naszej diecie doskonale wiemy. Zazwyczaj mamy problem ze
spożyciem kwasów tłuszczowych omega -3, to właśnie te kwasy tłuszczowe
odpowiedzialne są wzrost i rozwój młodego organizmu, jak i za prawidłowy poziom
cholesterolu. Kwasy omega - 3 są też istotne w diecie małych dzieci, kobiet w
ciąży, sportowców czy osób dbających o serce. Pozytywnie wpływają na pracę
układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, czy zapobiegają formowaniu się
skrzepów wewnątrz naczyniowych, obniżają poziom triacylogliceroli w
osoczu.
Olej
rzepakowy zawiera również sterole roślinne, które pomagają obniżyć poziom
cholesterolu w organizmie. Zakłada się, że spożycie dwóch łyżek oleju
rzepakowego dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas ALA (alfa
- linolenowy).
FAKT
NR 3
PROPORCJE
2: 1
Wiemy
już co to są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wiemy, że musimy je
spożywać bo sami ich nie wytworzymy, wiemy też, że są one właśnie niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale jak to zwykle bywa diabeł
tkwi w szczegółach. Najważniejszą sprawą jest proporcja NNKT, a dokładnie
proporcja kwasów tłuszczowych omega- 6 do kwasów tłuszczowych omega -3.
Nasze
diety niestety są bogate w kwasy omega - 6 ale ubogie w kwasy omega - 3,
proporcja ta powinna wynosić 2:1, a w rzeczywistości te
proporcje są mocno zachwiane i wynoszą nawet 15:1 czy 20:1. Co istotne nadmiar
kwasów tłuszczowych omega - 6 przyczynia się do zmniejszenia syntezy kwasów
omega -3, ponieważ obydwa te kwasy konkurują o te same enzymy. Dlaczego to
istotne? Ponieważ tak zachwiane proporcje w spożyciu w/w kwasów prowadza do
powstawania w naszym organizmie pozapalnych reakcji, prowadzących do rozwoju
np. miażdżycy. I tutaj na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej rzepakowy ma
idealny stosunek kwasów omega- 6 do kwasów omega- 3, tj. 2:1, w
oliwie z oliwek ta proporcja wynosi 9:1 a w oleju
słonecznikowym aż 136:1.
Warto
pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w kwasy omega- 3 takich jak choćby
ryby czy orzechy.
FAKT
NR 4
UNIWERSALNOŚĆ
Do
smażenia - uniwersalny. Olej rzepakowy, ten który najczęściej kupujemy to olej
rafinowany, dzięki czemu jest odporny na wysokie temperatury. Nadaje się zatem
do smażenia czy pieczenia. Co ważne nawet podgrzewany do wysokich temperatur
nie traci swych właściwości. Co też istotne olej rzepakowy jest olejem
uniwersalnym poprzez co nadaje się do przygotowywania dań tych na słodko, jak i
tych na wytrawnie. Ma też jeszcze jedną istotną cechę - łatwo go odsączyć np. z
placuszków, wystarczy położyć placki na ręczniku papierowym. Szacuje się, że w
ten sposób możemy ograniczyć o około 10% kaloryczność dania.
Olej
rzepakowy tłoczony na zimno, powinien być natomiast spożywany również "na
zimno" - to znaczy nie powinien być podgrzewany. Najlepiej spożywać go do
sałatek, skrapiania pomidorów, ogórków czy jako dodatek do dań już
gotowych.
FAKT
NR 5
A,
D, E, K.
Nie
bez przyczyny do sałatek czy warzyw dodajemy olej, jak dobrze wiecie witaminy
dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie lub rozpuszczalne w
tłuszczach. Te rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy: A, D, E, K. Chcąc aby
wchłonęły się one wraz z spożytym pożywieniem musimy dostarczyć tłuszczu, np.
chcąc pochrupać marchewki możesz zamoczyć lub skropić je olejem, dzięki temu
retinoidy - potocznie nazywane też retinolem czy beta- karotenem bądź
prowitaminą A, mają szansę się wchłonąć. W naszym organizmie witaminy te
również magazynują się w tłuszczach, np. wspomniana już przeze mnie witamina A
magazynuje się jako retinol w wątrobie czy tkance tłuszczowej.
Warto
pamiętać też, że sam olej rzepakowy jest źródłem takich witamin E i K, jak i
prowitaminy A.
Zostawiając
już fakty o rzepaku, które wydaje mi się powinniśmy znać, to muszę Wam
powiedzieć, że polski krajobraz od zawsze kojarzył mi się z polami wypełnionymi
żółtymi kwiatami rzepaku. Jeśli do tej pory nie doceniałeś tej rośliny to mam
nadzieję, że ten wpis zachęcił Cię do spożywania oleju rzepakowego.
Zachęcam Was do zapoznania się również z artykułem o roli oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia.
Zachęcam Was do zapoznania się również z artykułem o roli oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia.
PRZEPIS
NA NAJLEPSZE RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
-
250 g mąki pszennej typ 500
- 1
duże jabłko około 250-300g
- 25
g świeżych drożdży
-
300 ml mleka
-
cukier puder wedle uznania
-
500 ml oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
Mąkę
umieść w misce.
W
mące zrób wgłębienie, pokrusz do niego drożdże.
Do
wgłębienia wlej 100 ml mleka i wymieszaj z drożdżami i tylko z częścią mąki w
misce, na gęstą masę. Odstaw miskę na 20 minut.
Dodaj
pozostałe mleko i starte na tarce jabłko.
Całość
wymieszaj łyżką.
Przykryj
miskę ściereczką i odstaw na 50 minut.
Olej
rzepakowy dobrze rozgrzej na patelni lub w rondelku.
Łyżką
nakładaj masę, jeden racuch to jedna łyżka masy. Racuchy smażymy na oleju na
jasno złoty kolor. Uważaj aby temp. oleju rzepakowego nie była zbyt wysoka.
Racuchy
wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Przed
podaniem posypujemy cukrem pudrem.
"Sfinansowano
z Funduszu Promocji Roślin Oleistych”
#olejrzepakowy
#pokochajolejrzepakowy
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń