Ultra pyszne i szybkie risotto z szafranem i parmezanem.
Risotto jest u nas dość często, średnio raz w tygodniu lub tak na 10 dni. Risotta robię wszelakie, uwielbiam je za prostotę, za smak, za niebanalność i za możliwość bycia kreatywnym. Zazwyczaj im mniej składników tym lepiej. Robiąc porządki w szafce na przyprawy znalazłam opakowanie szafranu i od razu pomyślałam zrobimy risotto!
Wyszło pyszne polecam!
PRZEPIS NA RISOTTO Z SZAFRANEM I PARMEZANEM
(dla 2 osób)
- 200 g ryżu
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1/2 korzenia pietruszki
- natka pietruszki
- 150 -200 ml mleka w zastępstwie śmietanka kremówka
- woda lub bulion mięsny lub warzywny
- parmezan do oprószenia
- sol morska
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- szafran
Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek i starty na tarce czosnek. Całość podsmaż przez chwilkę.
Dodaj ryż i poczekaj aż wchłonie cały tłuszcz, przesmaż go chwilę, dodaj szafran, 200 ml wody/bulionu i starta na tarce pietruszkę. Przykryj pokrywką i poczekaj aż ryż wchłonie wodę, dodaj mleko/ śmietankę i gotuj aż ryż wchłonie wodę.
Dodawaj wodę/śmietankę aż do momentu kiedy ryż będzie według Ciebie już ugotowany.
Włosi lubią risotto all dente, takie na ząb, lekko twardawe, ja osobiście takiego nie lubię, lubię kiedy ryż jest miękki ale nierozgotowany!
Całość dania oprósz parmezanem i natką pietruszki, gotowe!
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA OBIADY :
- NALEŚNIKI- CREPES NA MAŚLANCE
- PRZEPYSZNA KOMOSA Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ, BATATAMI I ZIELONYM GROSZKIEM!
- KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM.
- KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM.
- INDYK W SOSIE Z MLECZKA KOKOSOWEGO, Z ANANSEM, GROSZKIEM CUKROWYM I CHILLI. NAJLEPSZY PATENT NA SZYBKI OBIAD!
- KURCZAK W SOSIE PAD THAI!
- KOKOSOWA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI, MAKARONEM CHOW MEIN I LIMONKĄ!
- ZUPA KREM Z KALAFIORA!
- CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYM ANANASEM, JAK ZROBIĆ SAMEMU W DOMU PRZYPRAWĘ CURRY?
- RISOTTO Z PESTO I GRANA PADANO - OBIAD W 15 MINUT
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.