Szybki obiad z indykiem - to koniecznie zrób curry z ananasem, makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym. Lubicie curry? Ja uwielbiam, u Nas latem jest minimum raz w tygodniu, a zima i jesienią 3-4 razy, robię tą potrawę na sto różnych sposobów, z rybą, owocami morza, kurczakiem, indykiem i zawsze oczywiście robię ją inaczej. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na takie szybkie dania jednogarnkowe.
Zerknijcie do zakładki Kuchnia chińska i kuchnia azjatycka
Kiedyś curry robiłam zawsze takie gotowe z torebki, bo wydawało mi się, że samemu nie da się pomieszać przypraw tak aby uzyskać ten efekt. Jak bardzo się myliłam! Domowe curry z własną mieszanką przypraw jest o niebo lepsze od tych gotowców torebkowych. Do curry pasuje zawsze albo makaron ryżowy, albo ryż np. jaśminowy, bądź makaron soba czyli z mąki gryczanej, lub po prostu takie nudle gotowe. Ja zazwyczaj sięgam po makaron ryżowy, bo wystarczy pociąć go nożyczkami, dodać do sosu i za 3 minuty obiad gotowy, wszystko robi się na jednej patelni, więc i zmywania mniej hehehe!
Przy przygotowywaniu curry ważne są też świeże zioła, najlepiej sprawdzi się tutaj kolendra, ale ta ostatnio jest na prawdę trudna do kupienia i słabej jakości, więc możesz śmiało sięgnąć po pietruszkę, która teraz o tej porze roku smakuje najlepiej! Sprawdzi też się bazylia, ale nie ta zwykła tylko tajska. Ma ona takie malutkie listki zaostrzone. Warto też dodawać do tej potrawy dwa rodzaje imbiru, pierwszy świeży, który ma mocno cytrynowy posmak i marynowany imbir, którego rolą jest zaostrzenie potrawy tym charakterystycznym smaczkiem. Curry przygotowujemy najlepiej albo na oleju rzepakowym lub oleju kokosowym, te dwa tłuszcze sprawdzą się najlepiej.
Mleczko kokosowe jest niezbędne, z prostej przyczyny nadaje smaku orientalnego daniu, ale też dzięki temu, że jest to kokos możemy dodawać do potrawy kwaśne rzeczy tj. sok z cytryny czy imbir i mleczko Wam się nie zważy bo to nie mleko krowie i nie ma w nim serwatki.
Domowa przyprawa curry:
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- opcjonalnie możesz w moździerzu utrzeć 1-2 goździki i otrzeć na tarce troszkę gałki muszkatołowej (ja natomiast nie dodaje tych dwóch składników)
SKŁADNIKI NA CURRY Z INDYKIEM:
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 350 g filetu z indyka
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- chilli wedle uznania
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- 1/2 świeżego ananasa
- 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry
- olej rzepakowy do smażenia
- świeży imbir wedle uznania (1 cm korzenia wystarczy!)
- 2 łyżki posiekanego imbiru marynowanego + 2 łyżki zalewy
dodatkowo: 1/2 paczki makaronu ryżowego
Przepis i wykonanie curry
Na oleju smażymy cebulkę i czosnek - nie mogą być brązowe, mają się zeszklić, dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i przyprawy, bardzo ważne aby przyprawy smażyły się z mięsem. Wtedy uwolnią cały aromat do tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, dzięki temu potrawa będzie aromatyczna. Nigdy nie dodawaj przypraw gdy już dodasz mleczko kokosowe, bo wtedy po prostu ich smak i aromat będą o połowę mniejsze, a Ty aby osiągnąć ten sam efekt zużyjesz ich dwa razy tyle. Dodaj posiekany imbir świeży. Smaż wszystko przez 4- 6 minut. Dodaj świeżego ananasa pokrojonego w kostkę. Całość przesmaż.
Dodaj imbir marynowany i mleczko kokosowe. Całość podlej około 1,5 do 2 szklanek wody. Nożyczkami potnij makaron ryżowy i dodaj na patelnię, całość przykryj i gotuj przez 5 minut.
Makaron będzie chłonął sos bardzo szybko, gdyby potrawa była za gęsta dodaj 1/2 szklanki wody i resztę mleczka koksowego z puszki.
Całość dopraw solą. Posyp obficie pietruszką lub kolendrą.
Gotowe smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.