Jesień to czas w kuchni na aromatyczne i gorące zupy. Lubię zupy w postaci kremów, dzisiaj dzielę się przepisem na zupę krem z kalafiora. Jest bardzo smaczna, zdrowa i tak szybka ją można przygotować. Polecam Wam bardzo!
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z KALAFIORA
KREM Z KALAFIORA
- 1 duża główka kalafiora
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- sól morska
- pesto pietruszkowe
- 3 łyżki sera feta
- grzanki
- oliwa z oliwek
- burrata lub feta lub mozzarella
Kalafior myjemy, dzielimy na części gotujemy w mleku i wodzie aż do miękkości. Odlewamy ponad 1/2 ilości płynu i całość miksujemy na gładki krem.
Do kremu możemy dodać masło lub oliwę z oliwek wedle uznania, dodajemy sól, ser feta. Całość miksujemy.
Na patelni rumienimy grzanki z masłem.
Na talerz nakładam zupę, dodajemy grzanki, pesto z pietruszki i troszkę kremowej burraty.
Zupa jest pyszna i lekka!
pesto pietruszkowe:
- dwie lub trzy garście pietruszki zmiksuj z 1 małym ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.