marca 10, 2020

Jak zrobić naleśniki- crepes na maślance?





Przepis na idealne naleśniki, to jest dopiero wyzwanie! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naleśniki na maślance, charakteryzują się takim śmietankowym aromatem, który uzyskujemy całkowicie naturalnie, są też bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce. 

Dzisiaj u mnie BIO kiwi. Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe i soczyste kiwi to jest mój zdecydowany faworyt, nie tylko do wyjadania łyżeczką, ale do naleśników, pancakes czy owsianek! 
Przy okazji tego posta chciałbym Ci też napisać kilka słów o tym jak znakowane są owoce i warzywa ekologiczne w sieciach sklepów LIDL, jak i o tym, jak możemy się uporać raz a dobrze z torebkami foliowymi.






Dobrze wiecie, że od dłuższego czasu namawiam Was do bardziej odpowiedzialnych i ekologicznych rozwiązań. Jestem zwolennikiem małych kroków, małych zmian, które wprowadzamy razem z całą rodziną w pełni świadomie. Wiadomo, że nit z nas z dnia na dzień nie zmieni wszystkiego, ale uważam, że każda jedna mała rzecz, ale wykonywana codziennie ma duży sens. Do sięgania po warzywa czy owoce z upraw ekologicznych lub od polskich dostawców namawiam Was już kilka lat. 



LIDL od ubiegłego roku wprowadza sukcesywnie do coraz większej liczby owoców i warzyw, bardzo łatwy i prosty dla konsumentów system znakowania BIO żywności. Jednocześnie ograniczając plastik czy niepotrzebne opakowania znakuje warzywa z upraw ekologicznych wiązką naturalnego światła.
To wciąż ten sam produkt, ale bez kleju, tuszu, papieru czy foli. Warzywa i owoce są znakowane naturalnym światłem. Jest to całkowicie innowacyjna i bezpieczna na produktu metoda. LIDL w 2019 roku podjął zobowiązanie o ograniczeniu plastiku w opakowaniach marek własnych o 800 ton. Robi wrażenie ta cyfra? Prawda? 
Czasami wydaje się nam, że niewielka z pozoru zmiana nie wniesie zbyt dużo, ale jak widać wiele małych wspólnych kroków może spowodować dużo dobrego!
Znakowanie produktów BIO dla mnie to duży przełom i początek kolejnego etapu w trosce o ochronę planety, jak i ograniczanie plastiku. 



Tak wyglądają znakowane światłem owoce kiwi i korzeń pietruszki:




Możecie również kupić już znakowaną BIO dynię, BIO buraki czy BIO seler.



Co ważne metoda znakowania światłem jest całkowicie bezpieczna i nie wpływa na wartości odżywcze produktu. 



„Jako Lidl Polska przyjęliśmy istotne zobowiązanie w zakresie redukcji plastiku. Do 2025 roku 100% plastikowych opakowań produktów marek własnych będzie możliwa do recyklingu, jak również zredukujemy zużycie plastiku w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych produktów marek Lidla o 20%. Aby to osiągnąć systematycznie pracujemy już dzisiaj. Postawiliśmy pierwsze kroki wycofując ze sprzedaży plastikowe naczynia jednorazowe. (...) wyeliminujemy także 150 ton plastiku dzięki sprzedaży warzyw i owoców luzem. Teraz zdecydowaliśmy się na kolejne, innowacyjne rozwiązanie, wprowadzając wspólnie z Farmą Świętokrzyską natural branding" (znakowanie światłem). – podsumowuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communication, Lidl Polska




Kolejną nowością jaką możecie znaleźć w sklepie to wielorazowe torebeczki z tkaniny, w moim mieście okazały się totalnym hitem i ku mojemu szczęściu zazwyczaj widzę, że ludzie raz, że po nie sięgają, to dwa z nich korzystają! 

Oczywiście woreczki możesz uszyć np. ze starej firanki czy jakiejś siateczki, ale powiedzmy sobie szczerze, że niewielu z nas się chce, dzisiaj żyjemy szybko i wygodnie. Dlatego takie gotowe rozwiązanie jest dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Dwa woreczki kosztują 2,99 zł i są wielokrotnego użytku, po praniu nadal są jak nowe. 
Jeśli kupicie woreczki to pamiętajcie aby nie odcinać od nich metki z kodem kreskowym, dzięki temu kasjer zawsze przed zważeniem owoców czy warzyw zeskanuje metkę i odejmie wagę woreczka dokładnie 8 gram. 

Woreczki wielokrotnego użytku myślę, że to kolejny ważny mały krok do bycia bardziej eko. Dzisiaj już zdecydowana większość z nas bierze ze sobą torby płócienne na zakupy, to na prawdę bardzo rzadki widok kiedy ktoś sięga po reklamówkę w sklepie. Nauczyliśmy się też zdecydowanie rzadziej sięgać po torebki foliowe aby spakować chociażby paprykę czy jabłko, duże owoce czy warzywa większość z nas po prostu wkłada do koszyka a potem do dużej torby, z którą przyszliśmy.
Ale "problem" pojawia się wtedy kiedy mamy małe owoce czy warzywa, drobne małe pomidorki czy śliwki itd. Powiem Wam, że sama byłam bardzo ciekawa czy konsumenci, tych których ja widzę podczas zakupów w LIDL będą chcieli korzystać z tego rozwiązania. I powiem Wam, że nic tak dawno nie ucieszyło moich oczu kiedy widziałam klientów korzystających z tych woreczków.

Oczywiście, jak każda zmiana na pewno wymaga czasu i przyzwyczajenia się, ale wierzę, że to kolejny krok abyśmy w pełni świadomie wszyscy razem ograniczyli plastik i dbali o naszą planetą. 

Nie wiem czy wiesz, ale LIDL do 2025 roku zobowiązał się, że 100% wszystkich plastikowych opakowań marek własnych będzie możliwa do recyklingu. Konsekwencja to chyba najważniejsza rzecz w ekologii.

 Jestem ciekawa czy korzystacie z takich rozwiązań, jak wielorazowe woreczki? Macie już w swoich torbach zakupowych? Dajcie znać jestem bardzo ciekawa Waszej opinii.






 

Przepis na pyszne naleśniki na maślance:


- 200 g maki pszennej lub orkiszowej
- 500 g maślanki
- 150 g wody
- 2 szczypty soli
- 1 jajko zerówka

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę, ciasto w misce wstaw do lodówki na 20 minut.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, zmocz ręcznik papierowy olejem kokosowym lub rzepakowym i przetrzyj dno patelni. 
Łyżką wazową nalewaj ciasto i rozprowadzaj, jak sos na pizzy.
Smaż cieniutkie naleśniki, z tej ilości otrzymasz 9 naleśników.
Naleśniki możesz podawać na słodko, jak i na słono z dowolnymi dodatkami.
Polecam z BIO kiwi i odrobiną BIO syropu klonowego!









Życzę Wam smacznego!



Wpis powstał we współpracy z marką LIDL

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI