Czekoladowe gofry to chyba jedno z najfajniejszych śniadań na majowy weekend. Można je przygotować na dwa sposoby albo z czekoladą lub z kakao z ziaren kakaowca.
Smakują wyśmienicie same, z owocami czy z syropem klonowym. Są idealnie kruche.
Polecam!
Przepis na czekoladowe gofry
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub 3 łyżki kakao z ziaren kakaowca
- opcjonalnie 2 łyżki cukru
Masło stop w rondelku. Wystudź.
Mleko zagotuj, odstaw na minutę, dodaj poruszoną czekoladę i odstaw na 3 minuty. Wymieszaj trzepaczką. Zostaw do wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość wymieszaj rózgą, smaż na rozgrzanej gofrownicy.
Gotowe!
Smyku skąd ten piękny talerz w kwiaty? ��
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
truskawkowa-fiesta.blogspot.com