maja 01, 2019

Czekoladowe gofry




Czekoladowe gofry to chyba jedno z najfajniejszych śniadań na majowy weekend. Można je przygotować na dwa sposoby albo z czekoladą lub z kakao z ziaren kakaowca.
Smakują wyśmienicie same, z owocami czy z syropem klonowym. Są idealnie kruche.
Polecam!


Przepis na czekoladowe gofry


SKŁADNIKI:

- 3 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub 3 łyżki kakao z ziaren kakaowca
- opcjonalnie 2 łyżki cukru


Masło stop w rondelku. Wystudź.
Mleko zagotuj, odstaw na minutę, dodaj poruszoną czekoladę i odstaw na 3 minuty. Wymieszaj trzepaczką. Zostaw do wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość wymieszaj rózgą, smaż na rozgrzanej gofrownicy. 
Gotowe!



2 komentarze:

  1. Smyku skąd ten piękny talerz w kwiaty? ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Zapraszam na bloga
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI