stycznia 27, 2020

Jak zrobić jajka po turecku? Śniadanie idealne!



Jajka po turecku, to niesamowicie ciekawe śniadanie. Jajka uwielbiam i jem ich całkiem sporo pewnie dlatego, że jem bardzo mało mięsa, więc rzeczą naturalną jest, że sięgam po białko w innej postaci.
Jajka po turecku, to jajka w koszulce, podane na jogurcie greckim z sosem maślano -oliwnym, z dodatkiem papryczki chilli lub ostrej papryki. Idealnie komponują się w towarzystwie ziół takich jak koperek czy natka pietruszki.
Żółtko powinno pozostać płynne!




SKŁADNIKI dla 2 osób:

- po 2 jajka na porcje, łącznie 4 jaja
- 6 łyżki jogurtu greckiego (jeśli nie masz wymieszaj po równo jogurt naturalny ze śmietaną 18%)
- mały ząbek czosnku
- sok z cytryny
- łyżeczka octu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- suszone chilli, papryka ostra, lub papryka wędzona wedle uznania
- świeże zioła takie jak: koperek czy natka pietruszki


WYKONANIE:

- kilka czynności wykonujemy jednocześnie, samo danie wykonuje się w około 5-7 minut przy dobrej organizacji pracy

- z lodówki wyjmij jaja, jogurt i resztę składników

- do rondelka wlej woda i nastaw na płycie, w misce - najlepiej metalowej- umieść jogurt, do niego dodaj starty na tarce czosnek, sól do smaku i trochę soku z cytryn, ustaw na gotującą się wodą, tak aby jogurt się ogrzał do temperatury około 40 stopni C.

- w tym czasie przygotuj dwie filiżanki, sitko i jajka. Sitko umieść nad filiżanką. Do sitka wybij jajko i poczekaj 30 sekund. Ta luźniejsza część białka oddzieli się. Jajko z sitka przełóż do drugiej pustej filiżanki, dodaj 5-6 kropel z cytryny.

- zdejmij miskę z jogurtem z nad garnka z gotującą się wodą (do dwóch talerzy/ misek podziel ocieplony jogurt), zmniejsz ogień tak, aby woda wrzała, ale nie może być bąbelków powietrza, dodaj do wody 1 łyżeczkę octu. 


- delikatnie przelej z filiżanki jajko na wodę, tak gotuje się jajko w koszulce. 
Tak samo postępuj z każdym jajkiem. Ja to robię w ten sposób, że jak dodam na wrżatke jedno, od razu zajmuje się drugim i dodaje. Trwa to około minuty, więc kiedy wyławiam pierwsze jajko, to drugie "siedzi" jeszcze we wrzątku minutę.

- jak poznać, że jajko już jest gotowe? Czyli białko ścięte a żółtko płynne? Na takim minimalnym gazie to około 2-3 minuty, natomiast, ja nigdy nie liczę czasu, warto popatrzeć na jako, zobaczysz, że całe białko się już ścięło i to jest ten moment, aby jajko wyłowić łyżką cedzakową. Jajko przekładamy od razu na ogrzany jogurt.
Postępujemy tak z każdym jajkiem.

- pisałam, że kilka czynności wykonujemy jednocześnie, i kiedy gotujemy jajka, to robimy kolejną rzecz. Na malej patelni stop masło, możesz poczekać aż zrobi się złote, dodaj do niego wtedy przyprawy papryczki chilli wedle uznania lub paprykę wędzoną, przesmaż przyprawy i zdejmij z ognia, dodaj oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
W tym czasie na pewno równolegle przygotowywałeś wszystkie jajka i masz je już na talerzykach z jogurtem, polej teraz całość pikantnym sosem maślanym. Na całość dodaj posiekany koper lub pietruszkę.

- jajka po turecku najlepiej jeść z tostem lub chlebkiem naan.


- danie jest bardzo proste i nie ma co się obawiać jego przygotowania, wszystko robi się bardzo sprawnie a smak takich jajek jest na prawdę warty naszej uwagi







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI