kwietnia 15, 2019

Wytrawne jajeczne muffiny z szynką podane na chrzanowym sosie!




Wielkanoc co raz bliżej, dlatego już dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne i nietuzinkowe śniadanie wielkanocne. Zapiekane na wytrawnie muffiny jajeczne na plastrach soczystej "Szynki Ojca"  z pieczarkami, kulkami mozzarelli, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Takie śniadanie na pewno zasmakuje każdemu, będzie też proste i szybkie do wykonania, a świąteczny charakter zapewni pyszny, gęsty sos chrzanowy z kaparami. Całość smakuje i wygląda świetnie. Samo przygotowanie dania zajmie Wam maksymalnie 10 minut, resztę zrobi piekarnik, bo kto w Święta Wielkanocne chciałby stać w kuchni przy gotowaniu? Uważam, że takie pyszne i szybkie dania są najlepsze!





PRZEPIS NA WYTRAWNE MUFFINY z "SZYNKĄ OJCA"


- 12 jaj z wolnego wybiegu lub zerówek
- 12 grubych plastrów "Szynki Ojca" Henryk Kania
- 2 garście małych pieczarek
- 2 garście małych pomidorków koktajlowych
- 12 małych kulek mozzarelli
- 3 łyżki chrzanu
- 5 łyżek śmietany 30%
- sól, pieprz, szczypiorek lub dymka
- olej do wysmarowania blaszki


Wykonanie:

- blaszkę na muffiny nasmaruj olejem
- jajka wybij do miski, dodaj chrzan wymieszany ze śmietaną, sól, pieprz, i posiekany szczypiorek, całość wymieszaj rózgą
- szynkę pokrój na plastry
- do wgłębień na muffiny ułóż po plastrze szynki, dodaj po 1-2 pieczarki, po 1-2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, 
- całość zalej masą jajeczną na wierzch dodaj po kuleczce mozzarelli
- wstaw do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut temp. 180 stopni C














PRZEPIS NA WYTRAWNE MUFFINY z "SZYNKĄ OJCA"


- 12 jaj z wolnego wybiegu lub zerówek
- 12 grubych plastrów "Szynki Ojca" Henryk Kania
- 2 garście małych pieczarek
- 2 garście małych pomidorków koktajlowych
- 12 małych kulek mozzarelli
- 3 łyżki chrzanu
- 5 łyżek śmietany 30%
- sól, pieprz, szczypiorek lub dymka
- olej do wysmarowania blaszki


Wykonanie:

- blaszkę na muffiny nasmaruj olejem
- jajka wybij do miski, dodaj chrzan wymieszany ze śmietaną, sól, pieprz, i posiekany szczypiorek, całość wymieszaj rózgą
- szynkę pokrój na plastry
- do wgłębień na muffiny ułóż po plastrze szynki, dodaj po 1-2 pieczarki, po 1-2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, 
- całość zalej masą jajeczną na wierzch dodaj po kuleczce mozzarelli
- wstaw do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut temp. 180 stopni C


SOS CHRZANOWY:


- 4 łyżki chrzanu
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól

dodatkowo: kapary

W/w składniki wymieszaj na jednolity krem.

Na talerz wyłóż 2 -3 łyżki sosu, ułóż upieczone muffiny na wytrawnie, dodaj dookoła kilka kaparów i przeciętych pomidorków koktajlowych.





Życzę smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI