Wielkanoc co raz bliżej, dlatego już dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne i nietuzinkowe śniadanie wielkanocne. Zapiekane na wytrawnie muffiny jajeczne na plastrach soczystej "Szynki Ojca" z pieczarkami, kulkami mozzarelli, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Takie śniadanie na pewno zasmakuje każdemu, będzie też proste i szybkie do wykonania, a świąteczny charakter zapewni pyszny, gęsty sos chrzanowy z kaparami. Całość smakuje i wygląda świetnie. Samo przygotowanie dania zajmie Wam maksymalnie 10 minut, resztę zrobi piekarnik, bo kto w Święta Wielkanocne chciałby stać w kuchni przy gotowaniu? Uważam, że takie pyszne i szybkie dania są najlepsze!
PRZEPIS NA WYTRAWNE MUFFINY z "SZYNKĄ OJCA"
- 12 jaj z wolnego wybiegu lub zerówek
- 12 grubych plastrów "Szynki Ojca" Henryk Kania
- 2 garście małych pieczarek
- 2 garście małych pomidorków koktajlowych
- 12 małych kulek mozzarelli
- 3 łyżki chrzanu
- 5 łyżek śmietany 30%
- sól, pieprz, szczypiorek lub dymka
- olej do wysmarowania blaszki
Wykonanie:
- blaszkę na muffiny nasmaruj olejem
- jajka wybij do miski, dodaj chrzan wymieszany ze śmietaną, sól, pieprz, i posiekany szczypiorek, całość wymieszaj rózgą
- szynkę pokrój na plastry
- do wgłębień na muffiny ułóż po plastrze szynki, dodaj po 1-2 pieczarki, po 1-2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół,
- całość zalej masą jajeczną na wierzch dodaj po kuleczce mozzarelli
- wstaw do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut temp. 180 stopni C
PRZEPIS NA WYTRAWNE MUFFINY z "SZYNKĄ OJCA"
- 12 jaj z wolnego wybiegu lub zerówek
- 12 grubych plastrów "Szynki Ojca" Henryk Kania
- 2 garście małych pieczarek
- 2 garście małych pomidorków koktajlowych
- 12 małych kulek mozzarelli
- 3 łyżki chrzanu
- 5 łyżek śmietany 30%
- sól, pieprz, szczypiorek lub dymka
- olej do wysmarowania blaszki
Wykonanie:
- blaszkę na muffiny nasmaruj olejem
- jajka wybij do miski, dodaj chrzan wymieszany ze śmietaną, sól, pieprz, i posiekany szczypiorek, całość wymieszaj rózgą
- szynkę pokrój na plastry
- do wgłębień na muffiny ułóż po plastrze szynki, dodaj po 1-2 pieczarki, po 1-2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół,
- całość zalej masą jajeczną na wierzch dodaj po kuleczce mozzarelli
- wstaw do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut temp. 180 stopni C
SOS CHRZANOWY:
- 4 łyżki chrzanu
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
dodatkowo: kapary
W/w składniki wymieszaj na jednolity krem.
Na talerz wyłóż 2 -3 łyżki sosu, ułóż upieczone muffiny na wytrawnie, dodaj dookoła kilka kaparów i przeciętych pomidorków koktajlowych.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.