kwietnia 10, 2019

Wielkanocny tort kokosowo- ananasowy!





Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami, dlatego już dzisiaj mam dla Was przepyszną i nietuzinkową propozycję na świąteczny stół. Przepisy  na babki są już na moim blogu, chciałam stworzyć dla Was coś extra, coś przepysznego, coś co Wasi goście zjedzą z wielkim apetytem, deser, który zachwyci smakiem ale i wyglądem. I tak powstał ten tort. To połączenie trzech moich ulubionych smaków: kokosa, wanilii i ananasa. Jedząc ten tort można się na chwilę przenieść w tropiki. To świetny pomysł na uroczysty wielkanocny stół. Jestem pewna, że zniknie tak samo szybko, jak się na nim pojawi!



Samo przygotowanie tortu nie jest wcale skomplikowane i poradzi sobie z nim każdy z Was. W pierwszej kolejności przygotowujemy blaty bezowo-kokosowe. W tym celu potrzebujemy:


BLATY KOKOSOWO- BEZOWE


- 8 białek z jaj zerówek
- 12 łyżek cukru DIAMANT drobny
- 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 szczypty soli





WYKONANIE

W misie robota umieść białka, dodaj sól i uruchom robot na wysokich obrotach. Gdy piana będzie sztywna, dodawaj partiami cukier, ciągle ubijając. Dodajemy partiami mąkę i wiórki zmniejszając obroty urządzenia na 4-5. 
Przygotuj trzy blachy, na każdej wyłóż papier do pieczenia.
Małym talerzykiem odrysuj ołówkiem okręgi, na każdy wyłóż taką samą cześć masy.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy. Pierwsze 15 minut 140 -150 stopni C, kolejne 35 minut 120 stopni C.
Blaty kokosowo-bezowe wyjmujemy z pieca, całkowicie studzimy.






MASA DO TORTU:

- 500 ml śmietanki 36% tłuszczu (schłodzonej przez noc w lodówce)
- 400 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru DIAMANT
- opcjonalnie żelatyna instant (1 łyżka)
- ziarenka z 1 laski wanilii

- 1 świeży ananas


Śmietanę umieść w masie robota i miksuj na wysokich obrotach aż będzie gęsta i kremowa,  dodaj cukier puder. Wymieszaj całość. Dodaj serek mascarpone i dalej ubijaj przez 2-3 minuty.
Obierz ananasa i pokrój w kostkę.


Blaty kokosowo- bezowe przekładamy kremem i ananasem.








DEKORACJA:

- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2-3 plastry ananasa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru DIAMANT drobny

Na suchej patelni zrumień wiórki kokosowe. Przesyp na talerzyk, zużyj do posypania tortu.






Na patelni rozpuść masło, dodaj ananasa przesmaż przez 2 minuty z każdej ze stron dodaj cukier. Masa zacznie się karmelizować, gdy będzie złota zakończ proces.
Ananasa ostrożnie przełóż na papier do pieczenia. Gdy całkowicie ostygnie udekoruj nim tort.

Tort przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 dni.










2 komentarze:

  1. Witam, czy do pieczenia blatów piekarnik jest ustawiony góra-dół? Nie ma obawy, że piekąc wszystkie blaty razem ten środkowy będzie niedopieczony, a te zewnętrzne przypieczone?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI