Rolada biszkoptowa to bardzo delikatne i puszyste ciasto, jak chmurka. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną roladę kawową z nadzieniem malinowym. Ciasto jest idealnym pomysłem na wypiek na Wielkanoc, wspaniale komponuje się z filiżanką gorącej kawy Inka.
PRZEPIS NA KAWOWĄ ROLADĘ BISZKOPTOWĄ
- 6 jaj zerówek
- 9 łyżek mąki tortowej
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki kawy Inka klasyczna
- 1 łyżka czarnego kakao
Wykonanie: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Dodaj cukier i ubij na sztywno, następnie dodaj - żółtka i ubijaj dalej przez kilka minut.
Mąkę, kakao i kawę Inkę przesiej przez sitko i dodaj do masy, całość wymieszaj bardzo delikatnie.
Wyłóż na prostokątną dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 18 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 160 -170 stopni C.
Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika ściągamy z niej papier do pieczenia póki jest ciepła.
Układamy ponownie na papierze i na lnianej ściereczce. Rolujemy ciasno w rolkę.
Odstawiamy do wystudzenia.
MASA MALINOWA:
- 500 g malin
- 250 g sera mascarpone bądź śmietanki kokosowej
- dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku.
Pozostałe składniki zmiksuj blenderem dodaj żelatynę, całość wymieszaj.
Wstaw do lodówki, jak masa zacznie tężeć wyjmij z lodówki i nadziej roladę.
Mocno zroluj ponownie w papier i wstaw na godzinę do lodówki.
Gotowe ciasto oprósz kakao, udekoruj malinami i jadalnymi kwiatami jabłoni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.