marca 11, 2019

Cieniutkie naleśniki z karmelizowanymi truskawkami i bazylią! Obłędnie dobre!



Uwielbiam takie proste i pyszne posiłki. Naleśniki chyba lubi każdy, ale nie każdy wie, jak je zrobić aby były cieniutkie i idealne. Dzisiaj podam Wam troszkę zmodyfikowany mój przepis na naleśniki, takie które nigdy nie będą Wam się rozrywać czy kruszyć.
Naleśniki podałam z truskawkami w karmelu, który powstał na bazie sosu z truskawek, masła i miodu. Istna petarda smaków!


PRZEPIS NA NALEŚNIKI:


- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka rozmiar L lub 3 jajka rozmiar M
- 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego

W/w składniki umieść w misie robota i wymieszaj na wysokich obrotach przez 8 minut.
Odstaw na kwadrans i smaż bardzo cieniutkie.


WSKAZÓWKI:

- używaj patelni do smażenia naleśników o niskim brzegu dzięki temu bez problemu obracasz naleśniki
- używaj dużej szerokiej tacki do obracania naleśników
- przed smażeniem każdego naleśnika przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem


TRUSKAWKI W KARMELU

- 500 g truskawek
- 2 płaskie łyżki masła
- 2 łyżki miodu

Na patelni na maśle, przesmaż truskawki około 5 minut. Dodaj miód i skarmelizuj owoce, sos mocno zgęstniej i będzie błyszczał. Dodaj listki bazylii i wymieszaj odstaw na 2 minuty. 
Sos jest gotowy, polej nim naleśniki.

Ja do naleśników nie dodaje cukru, bo sos jest dla mnie wystarczająco słodki, mój mąż zawsze natomiast posypuje sobie gotowe danie odrobiną cukru pudru, więc jeśli lubisz słodkie dodaj 2 łyżki cukru do masy na naleśniki lub gotowe danie posyp jeszcze cukrem pudrem. 
Ale lepiej nie przeginać z cukrem ;-)

Pyszne!!! Polecam!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI