Makaron ze szpinakiem po włosku!

października 30, 2015

Makaron ze szpinakiem po włosku!






Obiad po włosku?!
Makaron, a raczej powinnam powiedzieć pasta (bo makaron prosto z Włoch), w pysznym sosie na bazie białego wina i ricotty, z świeżym szpinakiem, orzechami laskowymi i parmezanem!
Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam makaron, raczej się go wystrzegam, z wiadomych przyczyn- ma zbyt dużo kalorii, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Jeśli już go przygotowuję to bardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny!

Zapraszam do wspólnego gotowania!





SKŁADNIKI:

- makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek)
- świeży szpinak 5 garści liści
- 2 ząbki czosnku
- 1 -2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych marki Oleofarm (http://olejeswiata.pl/oleje/)
- 1 łyżka masła
- orzechy laskowe posiekane 4 łyżki
- 1/2 opakowania ricotty włoskiej
- 2 chlusty wina białego wytrawnego
- parmezan






W dużym rondlu ugotuj makaron według instrukcji. Makaron przygotuj al dente!

Na patelni rozpuść masło i olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, umyte liście szpinaku, podlej winem. Ciągle mieszaj, tak aby wino odparowało. Dodaj 1/2 cześć orzechów i ricottę. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj ugotowany makaron. Przemieszaj kilka razy, wyłóż gorące na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i startym parmezanem!

Zrobione!





Smacznego!




A Wy z czym najczęściej robicie pastę?

Lubicie kuchnię włoską?

PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata
Roladka z kurczaka z gruszką i cukinią!

października 28, 2015

Roladka z kurczaka z gruszką i cukinią!


Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego.

października 23, 2015

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego.




Drożdżowe rogaliki z dynią o nadzieniu orzechowo - dyniowym






Drożdżowe, dyniowe rogaliki z nadzieniem orzechowo-dyniowym! Pysznie!





Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-). 
Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już je na fanpage smykwkuchni. Piękny słoneczny, pomarańczowy kolor. Nadzienie z pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę. 
Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany!

Dzień dobry!


Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem!

października 22, 2015

Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem!


Dyniowe kluski czyli kopytka z dyni i twarogu!


Dynia! I jeszcze raz dynia! Na moim stole prawie codziennie jest coś z dyni. Uwielbiam ten czas, uwielbiam jesień i październik, i tą pękatą kulę, pomarańczową niczym zastępcze słońce w pochmurne dni. Tak myślę, że z dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i ziemniaków, z dodatkiem twarogu i cynamonu. 
Kopytka z dyni robi się na prawdę łatwo. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie w domu nie robiło się kopytek z serem. Ale jako dziecko takie kluseczki z ziemniaków i z białego twarogu, podawane ze śmietaną, cukrem i cynamonem jadłam jeszcze w podstawówce u mojej psiapsiułki Agnieszki. Serwowała je jej babcia, bardzo ciepła osoba. Jadłam je tylko raz a smak pamiętam do dzisiaj ;-) I tak zafascynowana tym wspomnieniem postanowiłam przygotować podobne kluseczki tylko zamiast samych ziemniaków użyć jeszcze puree z pieczonej dyni Hokkaido.
Tak o to powstały kopytka z dyni i twarogu z cynamonem.

Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów!

października 21, 2015

Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów!




Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów!


Dietetyczny pomysł na obiad? Zawsze warto wybrać rybę. Tym razem na w menu okoń, dostępny bez problemu w sklepie. Okoń jest rybą bardzo delikatną w smaku, smaczną i o niskiej zawartości tłuszczu. Ważny jest sposób przygotowania ryby, aby dodatkowo nie podnieść kacl potrawy. Dlatego ryb nie polecam smażyć i panierować. Najzdrowsza ryba to ta przygotowywana na parze lub pieczona. Dlatego zdecydowałam się na pieczonego okonia, z świeżą natką pietruszki i plastrem cytryny, oprószonego tylko solą morską. Idealny sposób na okonia!
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze!

października 20, 2015

Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze!









Ciasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni,  konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią!

Zapraszam!





Roladki z kurczaka w marchewce.

października 19, 2015

Roladki z kurczaka w marchewce.





Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-)

Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto!


SKŁADNIKI:

- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 2 marchewki młode
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki- pasty tahini
- czosnek 2-3 ząbki
- 1 szalotka mała
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, imbir, chili
- świeży rozmaryn
- marokańskie chili do posypania rolady





Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta.
Oprósz solą.
Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią filet. Zroluj.

Za pomocą noża- skrobaczki do krojenia parmezanu, pokrój plastry marchwi. Owiń nimi roladkę. 
Za pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili.
Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut.

Ja roladki podałam z risotto szafranowym.

Smacznego!
Owsianka ze smażonymi śliwkami!

października 19, 2015

Owsianka ze smażonymi śliwkami!



Chłodny poranek?

To proponuję gorące śniadanko! Pyszna, gęsta owsianka ze świeżym soczystym mango, orzechami, nasionami chia i smażonymi śliwkami z cynamonem i kardamonem. HHHmmmmmmm ;-)

Od razu lepiej!
;-)

października 18, 2015


fot. Krzysztof Smyk, 2013r. Łazienki Królewskie, Warszawa
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym!

października 18, 2015

Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym!




Super pomysł na obiad z dynią ;-)





Dynia!

;-)))

Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo trzy lata temu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. Potem były placuszki dyniowe, a potem to już wyobraźnia szalała. Dynia ma tą zaletę, że w smaku jest dość mdła. 
Ale dynia dyni nie równa! Początkowo nie wiedziałam jakie dynie wybierać i która do czego się lepiej nadaje. Teraz już troszkę więcej wiem na ich temat. I zdecydowanie polecam Wam używanie tylko dyni piżmowej. Ma niezrównany smak i miąższ jej jest zdecydowanie bardziej treściwy. Jeżeli szukacie dyni na placuszki czy zupę wybierzcie dynię odmiany Hokkaido. Dynia ta charakteryzuje się dość mocno żywym kolorem pomarańczy jest stosunkowo nie duża, a ciężka. To dlatego, że jej miąższ jest bardzo zwarty, po upieczeniu tworzy formę gęstej pasty, ma w sobie mało wody, a dzięki temu większą ilość składników mineralnych i witamin na 100g. Nadaje się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle dyniowe.
Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych.
 Jak mam ochotę na danie z dyni wyciągam już gotowe puree z zamrażalnika. 
O innych typach dyni opowiem Wam przy okazji kolejnych przepisów.
;-)


Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać!

Zapraszam!

Bułki z dynią! Smażone banany!

października 17, 2015

Bułki z dynią! Smażone banany!






Ufff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta!
Takie poranki lubię!

Zapraszam!








CIASTO Z CHAŁWĄ I MIODEM, JAK BATON!

października 16, 2015

CIASTO Z CHAŁWĄ I MIODEM, JAK BATON!


Kochani dzisiaj zapraszam Was na ciasto od początku do końca wymyślone przeze mnie. Bardzo miałam ochotę na ciasto, które w smaku będzie przypominało baton z karmelem, i do tego będzie z chałwą. Ciasto wyszło obłędne. Jestem z niego bardzo dumna ;-)


Zapraszam!



KRUCHE BABECZKI Z DYNIĄ I JAGODAMI!

października 15, 2015

KRUCHE BABECZKI Z DYNIĄ I JAGODAMI!


PYTALIŚCIE O PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI Z DYNIĄ, A ON NA BLOGU JUŻ DŁUŻSZY CZAS ;-) 
ZATEM PIECZEMY ;-)))

Wołowina po arabsku!

października 15, 2015

Wołowina po arabsku!



Bliski Wschód na talerzu!


Pysznie, kolorowo i bardzo, bardzo aromatycznie!

Uwielbiam aromaty kuchni arabskiej, mają one niepowtarzalny charakter, sprawiają, że każdy zagląda do kuchni ;-), gotujemy!


Pierogi z nadzieniem z dyni!

października 13, 2015

Pierogi z nadzieniem z dyni!






Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne!

Do dzieła!


Szarlotka z bezą!

października 12, 2015

Szarlotka z bezą!

Jesień! A jak październik to jabłuszka i gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym.

Sprawdźcie sami!



Pamiętacie ten przepis?


Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami!

października 09, 2015

Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami!








Czekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady?
;-)

Zapraszam!



Pieczone jabłko z bezą i przyprawami!

października 08, 2015

Pieczone jabłko z bezą i przyprawami!



Zupa krem z dyni z grzankami!

października 08, 2015

Zupa krem z dyni z grzankami!






Zupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z oliwą z oliwek i rozmarynem, to do tego kluseczki dyniowe i świeżo starty parmezan. No Kochani to już zupa " na wypasie" ;)))




Owsianka dla sportowca!

października 07, 2015

Owsianka dla sportowca!







Śniadanie dla sportowca!

Idealne śniadanie dla osób dbających o sylwetkę, lub uprawiających sport. Dostarcza dużą dawkę energii, daje mocnego "kopa" energetycznego, idealne dla wszystkich biegaczy. 
W jednej miseczce mamy całą masę antyoksydantów i węglowodanów złożonych. Dodatkowo morwa biała reguluje poziom cukru we krwi. 
Nic tylko jeść na zdrowie!
Tarta z czekoladą i śliwkami!

października 06, 2015

Tarta z czekoladą i śliwkami!

Mini tarty!

października 06, 2015

Mini tarty!

PLACUSZKI Z DYNI Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY

października 04, 2015

PLACUSZKI Z DYNI Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY


Dzisiaj ponownie odświeżam przepis, który już jest na blogu. Sprawdzony! Pyszny pewniak!
Gwarantuję talerze będą puściutkie a palce oblizane ;-)))




Dietetyczna owsianka z olejem kokosowym!

października 03, 2015

Dietetyczna owsianka z olejem kokosowym!





Zdrowe i dietetyczne śniadanie!

Tak lubię zaczynać dzień!
Pyszna owsianka z czym? Sprawdźcie sami!

Pięknego dnia!






Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI