Super pomysł na obiad z dynią ;-)
Dynia!
;-)))
Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo trzy lata temu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. Potem były placuszki dyniowe, a potem to już wyobraźnia szalała. Dynia ma tą zaletę, że w smaku jest dość mdła.
Ale dynia dyni nie równa! Początkowo nie wiedziałam jakie dynie wybierać i która do czego się lepiej nadaje. Teraz już troszkę więcej wiem na ich temat. I zdecydowanie polecam Wam używanie tylko dyni piżmowej. Ma niezrównany smak i miąższ jej jest zdecydowanie bardziej treściwy. Jeżeli szukacie dyni na placuszki czy zupę wybierzcie dynię odmiany Hokkaido. Dynia ta charakteryzuje się dość mocno żywym kolorem pomarańczy jest stosunkowo nie duża, a ciężka. To dlatego, że jej miąższ jest bardzo zwarty, po upieczeniu tworzy formę gęstej pasty, ma w sobie mało wody, a dzięki temu większą ilość składników mineralnych i witamin na 100g. Nadaje się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle dyniowe.
Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych.
Jak mam ochotę na danie z dyni wyciągam już gotowe puree z zamrażalnika.
O innych typach dyni opowiem Wam przy okazji kolejnych przepisów.
;-)
Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać!
Zapraszam!
przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- sól, pieprz cayenne
W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się i rzadka (gdyby była gęsta dolej wody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej.
KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ:
- 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło)
- 1 filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- imbir świeży
- 2 małe cukinie
- 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido
- 100 ml wody
- kiełki lucerny do ozdoby
- łyżka curry indyjskiego
- sól
W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy.
Podajemy z gorącymi naleśnikami.
Smacznego!
Cudowne naleśniki :)
OdpowiedzUsuń