Ufff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta!
Takie poranki lubię!
Zapraszam!
PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ:
składniki:
- 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g drożdży świeżych
- 2 g soli
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 500 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
- 4 łyżki puree z pieczonej dyni piżmowej
Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut.
Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
Ciasto podwoi swoją objętość.
Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce.
Odstaw na 20 minut. W tym czasie bułeczki wyrosną.
Natnij je nożem.
Posyp czarnuszką
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut.
Smażone banany i figi w sosie kokosowo- orzechowym:
Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika).
Podajemy na gorącym bułeczkach dyniowych.
Pięknego poranka!
świetne bułeczki, a jakbym tak zmieniła mąkę na gryczaną? ;)
OdpowiedzUsuńmyślę że byłyby super, tylko troszkę cięższe ;-)
UsuńPyszne połączenie w sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńteż tak myślę ;-)))
UsuńPyszne połączenie, królewskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń