Puree ziemniaczane- pyszne, kremowe i obłędnie pachnące, idealne do obiadu, lub jako podstawa zapiekanki ziemniaczanej.
Trzy sekrety dobrego puree ziemniaczanego?
- używaj tłuczka do ziemniaków a nie blendera
- zawsze wybieraj młode ziemniaki, białe są bardziej sypkie, żółte bardziej zwarte
- używaj tylko świeżo startej gałki muszkatołowej, to jest ten sekretny składnik nadający ten smak!
SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE
- ugotowane ziemniaki około 1 kg
- mleko lub śmietana (im tłuściejszy produkt tym lepiej) wedle uznania, do uzyskania kremowego efektu puree
- masło 1/3 kostki ( około 70 g)
- sól, biały pieprz
- świeżo otarta gałka muszkatołowa
W/w składniki ubijamy tłuczkiem na puszyste i kremowe puree. Idealne!
Kocham puree pod każdą postacią <3!
OdpowiedzUsuń