Cześć Wam od roku piję domowej roboty "spalacz". Dieta i ruch to podstawa zdrowia.
Warzywa i owoce powinny znajdować się w każdym naszym posiłku. Niestety nie zawsze jest to takie łatwe i proste. Dwie z pięciu porcji warzyw i owoców, możemy z łatwością zastępować domowymi sokami z wyciskarki wolnoobrotowej.
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami moim "spalaczem" domowej roboty, który piję od roku. Na instagram stories już dwukrotnie dzieliłam się przepisem, ale sława spalacza przeszła samą siebie, więc wrzucam na bloga, aby każdy z Was mógł również skorzystać.
"Spalacz" wykonujemy na wyciskarce wolnoobrotwej, sok powinien być świeży. Często mnie pytacie czy taki "spalacz" zrobicie też z suchych przypraw, no cóż zawsze odpowiadam wtedy pytaniem na pytanie: Czy jak jesteś chory to jesz czosnek suszony granulowany czy jednak świeży bo ten działa przeciwzapalnie?
No właśnie, sok przyspieszający metabolizm powinien być wyciskany ze świeżych owoców i warzyw. Żaden składnik nie znalazł się w nim przypadkiem.
Wersji spalacza robię kilka i każdą tutaj wrzucę.
Podstawą takie soku, który nakręca metabolizm jest świeży imbir, im bardziej soczysty tym lepiej, z 0,5 kg imbiru i innych warzyw uzystkuje około 750 ml "soku". Nie jest to sok, który pijemy szklankami, oj nie! Nie jest to możliwe, nie dałbyś rady.
Spalacz pijemy codziennie na czczo 50 ml, jak się przyzwyczaisz to dawkę zwiększamy do 2 x 50ml, a potem 3 x 50ml przed każdym głównym posiłkiem. Czyli kieliszek przed śniadaniem, kieliszek przed obiadem i kieliszek po kolacji.
Regularne picie takiego soku-spalacza, wpływa na szybszą perystaltykę jelit, działa mocno odpornościowo, działa przeciwzapalnie i dostarcza sporo cennych składników.
Jeśli nie masz wyciskarki wolnoobrotowej polecam Ci markę KUVINGS, możesz kupić ją z moim rabatem - 240zł!
Wyciskarka wolnoobrotowa to totalny must have, ta jest bardzo wysokiej jakości, możesz na niej wyciskać soki, robić domowe lody typu sorbety i wiele innych rzeczy.
W wyciskarkach marki KUVINGS zastosowano specjalną technologię, dzięki której warzywa i owoce nie są cięte i napowietrzane, dzięki czemu zachowują więcej witamin i wartości odżywczych.
Dzięki temu rozwiązaniu świeżo wyciskany sok może być przechowywany w lodówce do 72h.
Sok wyciskany na tej wyciskarce nie rozwarstwia się, nie utlenia się, nie zmienia konsystencji.
Wyciskarka wolnoobortowa to również świetne rozwiązanie na rodzin z dziećmi, możesz przygotowywać musy, soki, przeciery, sorbety, domowe lody na bazie owoców.
Wyciskarka ma 10 lat gwarancji! Posiada aż TRZY sita w zestawie: do smoothie, soku i lodów.
No i na sam koniec może nie dla każdego jest to ważna cecha, ale dla mnie tak: jest ładnie wykonana i ma przepiękne kolory, ja wybrałam złotą ;-)
Tutaj możesz zakupić urządzenie.
PRZEPIS NA SPALACZ:
opcja nr 1
- 500 g imbir świeży
- 1 grejpfrut
- 1 cytryna
- 1 seler naciowy
z w/w wyciśnij sok na wyciskarce wolnoobrotwej
opcja nr 2
- 600 g imbir świeży
- 3 cytryny
- 1 seler naciowy
- pęczek natki pietruszki/ mięty
- 1 ogórek zielony
opcja nr 3
- 600 g imbir świeży
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 4 garście jarmużu świeżego
- pęczek natka pietruszki/kolendry/bazylii
- 1 jabłko
- 1 seler naciowy
Do każdego z tych wariantów możesz dodać świeże chilli będzie jeszcze bardziej skuteczny.
Wszystko niby ok, ale czy w przepisach cytryna grejpfrut i limonka mają być obrane czy ze skórą z tymi chemicznymi opryskami. To chyba ważne i nie każdy skórek się pozbędzie. No i uwaga do imbiru ma być świeży co to znaczy bo nie pójdę przecież do ogrodu wykopać go bo u nas nierośnie.
OdpowiedzUsuńCześć, a po co taka jakaś dziwna wymowa tego komentarza i nieuprzejmość? Świeży imbir kupujesz tak samo w sklepie jak świeżą marchew, jabłko, cebulę czy truskawki.
UsuńNikt nie każe nikomu kopać w ziemi... hahaah
Świeży imbir kupisz w każdym sklepie.
Oczywiście bez skórki, nie wpadłabym na to, że ktoś będzie chciał wyciskać sok ze skórek z cytrusów.
dobrego dnia i dobrej energii!
Rzeczywiście istnieje potrzeba by dbać o linię właśnie teraz w czasach pandemii. Temat na czasie. Lubię imbir, ale przy tej ilości imbiru trzeba mieć sporo kasy, bo drogi. Soków raczej sobie nie robię. Preferuję owoce i warzywa świeże. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten przepis, muszę wypróbować! Świetnie, że dzielisz się swoją wiedzą i motywujesz do działania! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń