października 21, 2015

Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów!




Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów!


Dietetyczny pomysł na obiad? Zawsze warto wybrać rybę. Tym razem na w menu okoń, dostępny bez problemu w sklepie. Okoń jest rybą bardzo delikatną w smaku, smaczną i o niskiej zawartości tłuszczu. Ważny jest sposób przygotowania ryby, aby dodatkowo nie podnieść kacl potrawy. Dlatego ryb nie polecam smażyć i panierować. Najzdrowsza ryba to ta przygotowywana na parze lub pieczona. Dlatego zdecydowałam się na pieczonego okonia, z świeżą natką pietruszki i plastrem cytryny, oprószonego tylko solą morską. Idealny sposób na okonia!





PIECZONY OKOŃ:

- 2 x okoń
- 1 duży ziemniak słodki- batat
- cytryna
- pietruszka nać
- sól morska
- bataty
- por 
- różowy pieprz
- oliwa z oliwek


Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy. Mieszamy z przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Całość zamykamy folią aluminiową.
Okonia i frytki z batatów pieczemy 18 minut w temp. 220 stopni. Krótko a mocno. Ryba jest dzięki temu soczysta a nie sucha! Nigdy nie trzymaj zbyt długo ryby w piecu!

;-)))



Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów!


Więcej przepisów (51) na ryby znajdziesz w zakładce RYBY





4 komentarze:

  1. bardzo cześto robię ryby, ale raczej nie wychodzi mi dietetycznie, raczej rozpustnie ;)
    Rybe w piekarniku piekę bez przykrycia i z termoobiegiem, ponieważ dodaje wywar warzywny, 2-3 łyzki oliwy i kapinkę białego wina. W ten sposób powstaje też sos. Jesli mam, to dodaje również pomidory, wówczas powstaje sos pomidorowy. Jesli chcę jeszcze podkręcić to dodaję jeszcze oliwki, kapary. Nie waham sie też wrzucić gotowane ziemniaki, które w czasie pieczenia z termoobiegim dostają chrupiącej skórki. Piekę rybę w całości w sensie razem z głową. Konsumenci i tak jej nie widzą, bo ryby zawsze filetuję. Widzą tylko białe filety. Jesli masz ochotę, to wpadnij narybkę http://www.tapenda.pl/
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI