października 19, 2015

Roladki z kurczaka w marchewce.





Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-)

Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto!


SKŁADNIKI:

- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 2 marchewki młode
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki- pasty tahini
- czosnek 2-3 ząbki
- 1 szalotka mała
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, imbir, chili
- świeży rozmaryn
- marokańskie chili do posypania rolady





Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta.
Oprósz solą.
Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią filet. Zroluj.

Za pomocą noża- skrobaczki do krojenia parmezanu, pokrój plastry marchwi. Owiń nimi roladkę. 
Za pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili.
Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut.

Ja roladki podałam z risotto szafranowym.

Smacznego!




6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI