Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-)
Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto!
SKŁADNIKI:
- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 2 marchewki młode
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki- pasty tahini
- czosnek 2-3 ząbki
- 1 szalotka mała
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, imbir, chili
- świeży rozmaryn
- marokańskie chili do posypania rolady
Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta.
Oprósz solą.
Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią filet. Zroluj.
Za pomocą noża- skrobaczki do krojenia parmezanu, pokrój plastry marchwi. Owiń nimi roladkę.
Za pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili.
Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut.
Ja roladki podałam z risotto szafranowym.
Smacznego!
Ale apetycznie to wygląda))))
OdpowiedzUsuńDziekuję ;-)
OdpowiedzUsuńSmakowite roladki :)
OdpowiedzUsuńCudne:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Bardzo ciekawy pomysł na zawinięcie w marchewkę.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Nieco go zmodyfikuję i zamiast pietruszki i pasty dam szpinak. W ilu stopniach piec?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam