Szybki pomysł na obiad, jak dla mnie przede wszystkim powinien być pyszny. Tak naprawdę większość ciekawych i przepysznych dań można przygotować w 15 - 25 minut, tyle większość z nas myślę, że może wygospodarować na przygotowanie obiadu. Jeśli jest to mięso wybieraj to, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej, np. mięso ryb lub białe mięso takie jak zagrodowy kurczak czy indyk, bądź z czerwonego mięsa polędwiczki wieprzowe lub wołowe.
POLĘDWICZKI W SOSIE ROZMARYNOWO -KAPAROWYM
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 4 łyżki kaparów wraz z zalewą
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
- 150 ml wody
- łyżka mąki
Polędwiczkę, kroimy na plastry około 1,5 - 2 cm grubości. Delikatnie rozbijamy mięso.
Na patelni rozgrzej masło, oliwę dodaj rozmaryn, czosnek i posiekaną na piórka szalotkę, całość przesmaż przez 3 minuty. Dodaj mięso i smaż po około 2 minuty z każdej ze stron.
Dodaj kapary wraz z zalewą i poduś całość przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj wrzątek i całość gotuj przez 5 minut.
W kubeczku w 60 ml wody rozmieszaj mąkę, dodaj do sosu na patelnię i wymieszaj równomiernie, sos mocno zgęstnieje. Całość zagotuj, sos jest gotowy.
KASZOTTO JAGLANE
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów wraz z zalewą
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- 200 g kaszy jaglanej suchej
Na maśle na patelni przesmaż czosnek i kapary, dodaj kaszę, przesmaż całość przez 1-2 minuty.
Dodaj mleko i mieszaj aż kasza wchłonie płyn, dodaj zalewę z kaparów i pół szklanki wody. Kaszę gotujemy co jakiś czas mieszając.
Kaszę gotujemy do miękkości, dodając w razie potrzeby po 1/4 szklanki wody.
Całość dopraw solą i odrobiną pieprzu.
Na talerz wyłóż kaszotto, na wierzch polędwiczki a całość polej obficie sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.