BISZKOPT NA TORT
średnica tortownicy: 21 cm
wysokość tortownicy: 9,5 cm
składniki:
- 5 jaj
- 160 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 50 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrem aż mocno pojaśnieją, potem staną się puszyste i niemalże białe.
Pianę z białek ubij na sztywno z solą.
Mąkę wymieszaj z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Do piany z białek dodaj masę z żółtek, delikatnie wprowadź do masy, nastepnie bardzo delikatnie wprowadzamy mąkę.
Dno tortownicy wykładam papierem - boki nie!
Wylej masę, wstaw do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka.
Od razu Ci napiszę, że każdy piekarnik piecze inaczej i wiesz najlepiej sama, jak piecze Twój.
U mnie to pierwsze 30 minut temp. 170°C, grzanie dół, potem 15 minut 165°C i grzanie dół+termoobieg.
Biszkopt najlepiej używać do tortu po upływie doby, ale biszkopt może leżeć w chłodnym miejscu nawet kilka dni za nim zrobisz tort!
Po co proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńWyszedł ci idealnie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny puszysty rozpływa się w ustach 💋💋💋💋
OdpowiedzUsuń