marca 31, 2021

BISZKOPT NA TORT

biszkopt

Biszkopt na tort, wysoki i puszysty. Przepis na biszkopt na standardowy rozmiar tortu. Biszkopt jest pięknie puszysty i gąbczasty, idealny do tortu. 
Biszkopt nie opada, pięknie wyrasta i ma super gąbczastą strukturę, dzięki czemu bardzo fajnie się nasącza i idealnie zachowuje z kremami.
Polecam Wam serdecznie.


biszkopt


BISZKOPT NA TORT


średnica tortownicy: 21 cm

wysokość tortownicy: 9,5 cm


składniki:

- 5 jaj

- 160 g cukru

- 150 g mąki tortowej

- 50 g proszku budyniowego o smaku waniliowym

- 2 szczypty soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Żółtka ucieramy z cukrem aż mocno pojaśnieją, potem staną się puszyste i niemalże białe.

Pianę z białek ubij na sztywno z solą.

Mąkę wymieszaj z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Do piany z białek dodaj masę z żółtek, delikatnie wprowadź do masy, nastepnie bardzo delikatnie wprowadzamy mąkę.

Dno tortownicy wykładam papierem - boki nie!

Wylej masę, wstaw do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka.

Od razu Ci napiszę, że każdy piekarnik piecze inaczej i wiesz najlepiej sama, jak piecze Twój.

U mnie to pierwsze 30 minut temp. 170°C, grzanie dół, potem 15 minut 165°C i grzanie dół+termoobieg. 

Biszkopt najlepiej używać do tortu po upływie doby, ale biszkopt może leżeć w chłodnym miejscu nawet kilka dni za nim zrobisz tort!






 

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI