Dekoracja stołu wielkanocnego to dla każdego małe
wyzwanie, ale i
olbrzymia przyjemność! Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moimi pomysłami
na wielkanocne dekoracje, jaką
zastawę wybrać, jak ją zaprezentować, jak udekorować stół,
aby dekoracje nikomu z naszych gości nie przeszkadzały w konsumpcji, na jakie
kolory postawić,
aby tchnąć we wnętrze powiew świeżości i wiosny. Jak przygotować trzy pyszne hity na wielkanocny stół
i jednocześnie nie natrudzić się zbytnio, w końcu wypoczęta Pani domu to
szczęśliwa Pani domu ;-)!
Wielkanoc, każdemu z nas kojarzy się z czymś nowym, świeżym - po szarych, długich dniach, jesteśmy
spragnieni wiosny, koloru i radości, dlatego będę zachęcać Was do odważnych i dodających energii
kolorów. To one sprawią, że nasze mieszkania i stoły nabiorą nowego
i świątecznego wystroju.
JAK UDEKOROWAĆ WIELKANOCNY STÓŁ?
Nakrycie stołu wielkanocnego powinniśmy zacząć od doboru zastawy, tekstyliów,
sztućców, dekoracji tj. wazonu,
świec czy serwetek.
Czasami trudno się nam zdecydować czy wybrać klasykę, minimalizm bądź wręcz
przeciwnie - działać
z rozmachem. Ja za nim przystąpię do wielkanocnych zakupów, zawsze posiłkuję
się inspiracjami -
tych w Internecie jest sporo. Warto zajrzeć na stronę IKEA i podpatrzeć kilka
gotowych rozwiązań, jak choćby artykuł o prostych i pięknychnakryciach stołu, czy też jadalni w barwach natury. Zdjęcia
pięknych aranżacji zawsze pobudzają naszą kreatywność i poszerzają naszą wyobraźnię.
ZASTAWA WIELKANOCNA, co wybrać?
Jeśli chcesz postawić na proste, ale funkcjonalne wzornictwo, które z łatwością połączysz z
innymi elementami zastawy, którą masz w domu, sięgnij po FÄRGKLAR, dostępny teraz
w jasno turkusowym kolorze lub prostą, trwałą i łatwą do przechowywania w
stosach FAVORISERA.
Seria SKYN ucieszy
wszystkich miłośników oryginalnego i ciekawego wzornictwa, a tradycjonaliści
polubią białą, prążkowaną zastawę OFANTLIGT.
Nasz stół wielkanocny w tym roku będzie w kolorze turkusu i różu.
Wybierając zastawę FARGKLAR
z łatwością połączyłam ją już z pozostałym wyposażeniem np. różowymi kubkami
czy podkładkami z trawy morskiej.
Dekorując stół powinniśmy zadbać o ilość warstw na stole, to one sprawiają,
że stół nabiera odświętnego wystroju.
Postaw na obrus lub bieżnik, ja wybrałam bieżnik z w ciemnym kontrastującym
kolorze, ponieważ na moim stole to zastawa ma grać pierwsze skrzypce.
Zastawę ułóż w ten sposób, aby była ona zgodna z kolejnością serwowanych
przez Ciebie dań. I tak u mnie od samej góry, znajdziemy małe miseczki, które
możesz dokupić do ośmioosobowego zestawu zastawy. Możesz na nich podać w formie przystawki, jajko
ugotowane na twardo -
oczywiście serwuj je w towarzystwie kremowego chrzanu czy ćwikły. Głęboki talerz będzie
idealny na żurek czy barszcz biały, który to zazwyczaj podajmy na wielkanocne
śniadanie. Mały
talerzyk posłuży nam do zjedzenia czegoś słodkiego do kawy po
śniadaniu. Na stole zostanie już tylko duży talerz w oczekiwaniu na świąteczny obiad,
a Ty nie będziesz musiała, dodatkowo nakrywać stołu, wystarczy, że po każdym
posiłku, zbieramy zbędne
elementy zastawy.
Przy dekoracji stołu, jak i też porządkowaniu stołu sprawdzi się mały
mobilny pomocnik w formie wózeczka na kółkach - im większa liczba gości, tym wózek powinien być
większy.
Mój biały pomocnik RASHULT wspiera mnie w logistyce:
na początku w udekorowaniu
stołu, a potem w odkładaniu brudnych naczyń czy sztućców. Kiedy chce podać kilka rzeczy,
np. sałatkę, pieczywo czy czyste kubeczki, ustawiam wszystko na wózku i potem
układam na stole, dzięki czemu nie muszę biegać co chwilę po pomieszczeniu.
Zdj. Proste i piękne nakrycie stołu.
Sztućce na stole zawsze układamy w ten sam sposób: łyżkę i nóż po prawej stronie, widelec po
lewej i łyżeczkę nad talerzami. Wybieram klasyczne sztućce ze stali nierdzewnej SVIT sprawdzą
się na każdą okazję. Pamiętaj również, aby zadbać o serwetki na stole, ja namawiać Cię będę do
ekologicznych rozwiązań i serwetek bawełnianych, są wielokrotnego użytku,
sprawdzą się na wielkanocnym stole, ale również, już w niedalekiej przyszłości
na niejednym
przyjęciu letnim w ogrodzie, grillu czy na co dzień w kuchni.
Podpowiem Ci, jak niedużym nakładem pracy możesz wyczarować ładną dekorację z ich użyciem. Wystarczy w odpowiedni sposób złożyć serwetkę i opleść jajko, aby uzyskać dekoracyjny efekt zajączka z serwety.
Na świątecznym stole nie powinno
zabraknąć roślin, symbolu wiosny. Jeśli
masz duży stół, możesz postawić na wazon pełny kwiatów: tulipany, dalie,
żonkile czy gipsówka będą idealne. Zwróć tylko uwagę czy wazon z kwiatami, nie będzie przeszkadzał
domownikom, czy będą się widzieć i czy będą mogli swobodnie prowadzić
konwersację. Jeśli nie, wazon z kwiatami możesz postawić obok na komodzie czy
też wyspie
kuchennej, a na samym stole postaw na mały wazon i delikatną dekorację, albo
wianek. Ja wybieram zawsze bukszpan albo bazie, bo tylko w czasie Wielkanocy
pojawiają się one w moim domu. Tulipany będą gościły jeszcze nie raz wiosną w
moich wazonach!
Udało mi się dobrać nowość z IKEA - piękny mały turkusowy wazon SALONG. Włożyłam do niego kilka
gałązek bukszpanu, dodałam dekoracyjne jajeczka i bezzapachową świecę o kształcie jaja HEMBYGD.
Pamiętaj o ważnej zasadzie - na stole z posiłkami nigdy nie stawiamy świec zapachowych!
Zakłócają one poczucie smaku i węchu.
Co podać na wielkanocne śniadanie?
Kilka moich szybkich i sprawdzonych
patentów.
- domowe pieczywo w
towarzystwie jaj na twardo lub na miękko, z sosem chrzanowym,
ćwikłą, świeżym szczypiorkiem, łososiem i kawiorem (szybki i niezawodny sos chrzanowy
to 4 łyżki śmietany, 4 łyżki chrzanu, 2 łyżki serka mascarpone, sól i biały
pieprz),
- domowy żurek lub
barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą (zakwas na domowy żurek
znajdziesz na moim blogu),
- zapiekana biała
kiełbasa w sosie chrzanowym, wystarczy, że formę do zapiekania
wysmarujesz masłem, ułożysz białą kiełbasę, dodasz odrobinę posiekanej białej
cebuli, zalejesz sosem (3
jajka, 200 g śmietany, 100 g chrzanu, 100 ml mleka, 100 g serka mascarpone,
sól, pieprz –
wszystko miksujesz i
zalewasz kiełbasę), a następnie zapieczesz na jasnozłoty kolor, tuż
przed podaniem posyp szczypiorkiem,
- błyskawiczna
sałatka wielkanocna na ostatnią chwilę, nie przejmuj się nikt się
nie zorientuje, u mnie każdy ją uwielbia (puszka zielonego groszku, puszka kukurydzy, 6 jaj
ugotowanych na twardo, majonez, do smaku musztarda i chrzan. Groszek, kukurydzę
i 4 pokrojone w kostkę jajka, mieszam z dodatkami, układam w naczyniu, na
wierzch smaruję majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz
oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki).
Babki wielkanocne, bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby!
Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno
jest pewne. Babka
wielkanocna musi być na stole. Uwielbiam babki wszelakie, te
cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem i wiele, wiele innych. Dzisiaj
mam dla Was kolejny przepis na przepyszną babkę, niesamowicie puszystą, lekko
wilgotną (nie ma nic gorszego niż sucha babka!), połączyłam w niej moje
ulubione smaki: czekoladę i śliwkę.
Brzmi pysznie prawda? I taka też jest! To niesamowite, jak długo zachowuje
świeżość i ten zniewalający zapach! Do wypieku babki niezbędna będzie
odpowiednia forma z tzw. kominem. Polecam Ci rozwiązanie 2 w 1, tortownica i forma na
bakę VARDAGEN super u mnie się sprawdziła, a babka pięknie
w niej wyrosła.
PRZEPIS NA:
CZEKOLADOWO - ŚLIWKOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 200 ml oleju rzepakowego
- 350 g mąki tortowej
- 4 duże jajka (koniecznie rozmiar L)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek czekolady gorzkiej do picia o zawartości kakao 70%
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- szczypta soli
- szklanka cukru
Wykonanie:
- żółtka ubij na puszystą, jasną masę, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj aż masa mocno zbieleje, cienkim strumieniem, wlewaj olej i dalej ubijaj, gdy masa przybierze formę majonezu, dodaj kefir i całość dalej ubijaj.
- białka ubij na sztywno z solą, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj aż będą sztywne
- białka połącz z masą z żółtkami
- mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, czekoladą, dodaj mokre składniki, powidła i całość delikatnie wymieszaj.
- formę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, przelej ciasto i piecz do suchego patyczka
- temp. pieczenia 180 stopni, dół + termoobieg
- czas pieczenia 1 godzina, sprawdź patyczkiem ciasto, jeśli jest wilgotny dodaj 10 -15 minut czasu
- babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem
*Możesz też wypróbować mój przepis na Babkę Wielkanocną z pomarańczami , Cytrynowy Sernik z mascarpone lub Domową puszystą chałkę.
NAJLEPSZE KRUCHE BABECZKI CYTRYNOWO -TYMIANKOWE Z KREM BUDYNIOWYM
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżeczka listków tymianku cytrynowego
W/w składniki zagnieć na jednolite ciasto, schłodź w lodówce przez 30 minut, wylep posmarowane masłem foremki i piecz na jasnozłoty kolor w temp. 180 °C, przez 15 minut.
KREM BUDYNIOWY
- 1 waniliowy budyń na 500 ml mleka
- 1 pasta waniliowa lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 2 czubate łyżki masła
- 350 ml mleka
Mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem i jajkiem, rondelek postaw na gazie, dodaj masło, pastę waniliową i cały czas mieszaj rózgą aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować gęsty krem. Gorącym kremem nadziewaj babeczki, posyp otartą skórką z cytryny.
Dodaj owoce świeże lub kwaśną konfiturę np. z czarnej porzeczki, całość możesz polać również czekoladą. Obłędne połączenie smaków!
Do serwowania babeczek użyłam podłużnych talerzy FARGKLAR, sprawdzają się super jako półmiski na warzywa, dodatki, ale również właśnie jako patery na słodkości!
Teraz już tylko wystarczy zaprezentować i podać pyszności naszym domownikom. Zobacz tylko, jak pięknie wyeksponowana na środku stołu baba wielkanocna dodatkowo go zdobi!
Życzę Ci przepysznych Świąt Wielkanocnych, dużo zdrowia i radości z bliskimi (nawet na odległość) w tym szczególnym czasie!
Wpis powstał we współpracy z
marką IKEA.
Sklepy IKEA są zamknięte w dniach
17.03-9.04, zakupy możecie zrobić bezpiecznie przez stronę ikea.pl lub w
aplikacji mobilnej IKEA.
Stół wygląda pięknie �� ale Ty jeszcze piękniej ��
OdpowiedzUsuńPrzepisy rewelacja - tylko mam pytanie ile babeczek wyjdzie z tego przepisu?
Dziękuję pięknie otrzymasz 8sztuk babeczek ♥️ Można podwoić składniki jak coś
UsuńDziękuję bardzo ��
UsuńSuper połączenie kolorów, przepięknie udekorowany stół ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo mi miło! 😀😀😀
UsuńMa pani przepiekny blog, uwielbiam ❤️
OdpowiedzUsuńNigdzie nie mogę znaleźć tymianku cytrynowego :-( pomimo tego i tak upiekę tę babeczki 😊
Bardzo profesjonalna dekoracja, gratuluję talentu. Wygląda perfekcyjnie. U mnie świeta tak nie wyglądały. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń