Wielkanoc niebawem więc przychodzę do Was z pysznym ciastem, puszystą babką wielkanocną z pomarańczami i czekoladą.
Babka jest prosta do zrobienia i zawsze się udaje.
Pachnie fenomenalnie pomarańczami, zachowuje długo świeżość i polecam każdemu.
Babkę wykonacie bez większego problemu za pomocą zwykłego miksera. Warto ją mocno polukrować wtedy będzie jeszcze dłużej świeża.
Sprawdź również wpis:
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 4 jaja L
- 350 g mąki
- 120 + 85 g cukru
- 210g kefiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g czekolady
- 200 g oleju rzepakowego
Wykonanie:
1️⃣4 żółtka, 120 g cukru ucieramy na puszystą masę, ma mocno pojaśnieć i być jak gesty kogiel mogiel.
2️⃣Ciągle ubijając dodajemy cienkim strumieniem 200 g oleju rzepakowego i 210 g kefiru.
3️⃣350 g mąki typ 480 wymieszaj z 2 czubatymi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj do masy z jajkami. Całość wymieszaj.
4️⃣Dodaj otarta skórkę z pomarańczy i 60 g posiekanej gorzkiej czekolady.
5️⃣ 4 białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj 85 g cukru i ubij na sztywno.
6️⃣Delikatnie wprowadź pianę do masy.
7️⃣Ciasto przelej do dwóch foremek na babkę, lub do jednej wielkiej formy na babkę.
8️⃣Pieczemy godzinę do suchego patyczka. Temp 180 stopni, pierwsze 30 minut dół, drugie dół i termoobieg.
Ciekawa babka wielkanocna ;)
OdpowiedzUsuńJaka duża ma być foremka?
OdpowiedzUsuńCzy jeśli w piekarniku nie mam opcji wyboru grzania tylko od dołu lub od góry, babka może być pieczona 1h w 180st góra i dół?
OdpowiedzUsuń