marca 18, 2021

Wielkanocny obiad - pyszne kotlety mięsne nadziewane jajkami. Sos chrzanowo - kaparowy.



Wielkanoc zbliża się małymi krokami, dzisiaj przychodzę do Was z pysznym pomysłem na świąteczny, wielkanocny obiad. Kotlety nadziewane jajkami, podane na przepysznym sosie z dodatkiem sałaty rzymskiej i tagliatelle z ogórka. 

Całe danie super się komponuje, jest dość proste do zrobienia i szybko znika z talerzy.

 





PRZEPIS: 


400 g mięsa wołowego, 

400 g mięsa wieprzowego,

 2 łyżki musztardy, 

kolendra, cebula, czosnek, sól, 

+ opcjonalnie 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny i wody. 



Całość mieszamy, ugotowane jajka na twardo formujemy z mięsem jako mini kotlety- klopsy. 



Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, ponieważ olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia w wysokiej temp. 

 


SOS:

 3 łyżki musztardy chrzanowej, 

3 łyżki kaparów wraz z zalewą,

 5 łyżek śmietany 36%, 

całość mieszamy. 





Podajemy z sałatą rzymską (można chwilę przesmażyć z odrobina miodu i skórką z cytryny) i ogórkiem.





NAJWAŻNIEJSZE FAKTY O OLEJU RZEPAKOWYM, O KTÓRYCH MOŻESZ NIE WIEDZIEĆ:

 

- aktualna produkcja oleju rzepakowego daje produkt o zwiększonej zawartości olejów: oleinowego, linolowego (omega- 6) i linolenowego (omega-3).

 

- w Polsce i w Europie nie uprawia się rzepaku genetycznie modyfikowanego GMO

 

- stosunek omega -6 do omega-3 w oleju rzepakowym wynosi 2:1 jest to najbardziej pożądana konfiguracja

 

- olej jest bogatym źródłem witamin E i K

 

- zawiera aż 10x tyle kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek

 

- sprawdzi się idealnie do smażenia w tzw. głębokim tłuszczu

 

- na oleju smażymy tylko raz

 

- w Polsce rzepak uprawia się na 900tys hektarach, a z 2,5 kg rzepaku uzyskuje się 1 litr oleju

 

- więcej ciekawostek o oleju dowiesz się na https://olejrzepakowy.com/

 

 










Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI