Wielkanoc zbliża się małymi krokami, dzisiaj przychodzę do Was z pysznym
pomysłem na świąteczny, wielkanocny obiad. Kotlety nadziewane jajkami, podane
na przepysznym sosie z dodatkiem sałaty rzymskiej i tagliatelle z ogórka.
Całe danie super się komponuje, jest dość proste do zrobienia i szybko
znika z talerzy.
PRZEPIS:
400 g mięsa wołowego,
400 g mięsa wieprzowego,
2 łyżki musztardy,
kolendra, cebula, czosnek, sól,
+ opcjonalnie 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny i
wody.
Całość mieszamy, ugotowane jajka na twardo formujemy z
mięsem jako mini kotlety- klopsy.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju
na złoty kolor, ponieważ olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia w wysokiej
temp.
SOS:
3 łyżki musztardy chrzanowej,
3 łyżki kaparów wraz z zalewą,
5 łyżek śmietany 36%,
całość mieszamy.
Podajemy z sałatą rzymską (można chwilę przesmażyć z
odrobina miodu i skórką z cytryny) i ogórkiem.
NAJWAŻNIEJSZE
FAKTY O OLEJU RZEPAKOWYM, O KTÓRYCH MOŻESZ NIE WIEDZIEĆ:
-
aktualna produkcja oleju rzepakowego daje produkt o zwiększonej zawartości
olejów: oleinowego, linolowego (omega- 6) i linolenowego (omega-3).
- w
Polsce i w Europie nie uprawia się rzepaku genetycznie modyfikowanego GMO
-
stosunek omega -6 do omega-3 w oleju rzepakowym wynosi 2:1 jest to
najbardziej pożądana konfiguracja
-
olej jest bogatym źródłem witamin E i K
-
zawiera aż 10x tyle kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek
-
sprawdzi się idealnie do smażenia w tzw. głębokim tłuszczu
- na
oleju smażymy tylko raz
- w
Polsce rzepak uprawia się na 900tys hektarach, a z 2,5 kg rzepaku uzyskuje
się 1 litr oleju
-
więcej ciekawostek o oleju dowiesz się na https://olejrzepakowy.com/
Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.