stycznia 04, 2021

Sernik cytrynowy z mascarpone, na ciasteczkowym spodzie. Przepyszny i prosty do zrobienia!

sernik cytrynowy z mascarpone

sernik na ciasteczkowym spodzie


    Cytrynowy sernik z mascarpone na ciasteczkowym spodzie, przepyszny i delikatny sernik. Jest idealnie kremowy na języku, taki subtelny i niesamowicie aromatyczny, pachnie, jak cytryny z Sycylii. Sernik cytrynowy jest bardzo łatwy do zrobienia, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności, do jego wykonania potrzebujesz jedynie blendera ręcznego lub kielichowego.

Sernik przygotowałam na spodzie z pysznych, kruchych ciasteczek z prawdziwą pomarańczą, przepis na nie jest na moim blogu, są przepyszne i piekliście je bardzo często. 
Do wykonania sernika możesz użyć dowolnych kruchych ciasteczek, ale polecam właśnie takie o nucie cytryny lub pomarańczy, jeśli nie masz ciasteczek w domu, przygotuj spód z ciasta kruchego według przepisu na pomarańczowe ciasteczka.

    Sernik cytrynowy z mascarpone, dzięki właśnie użyciu serka mascarpone ma idealnie jedwabistą strukturę, moim zdaniem to chyba najlepszy sernik, jaki do tej pory jadałam, na pewno jest w czołówce. Myślę, że będzie super na Wielkanoc, lato, lub wtedy kiedy tylko przyjdzie Wam ochota na pyszny sernik!

Zostawiam Ci również linki, do pozostałych moich przepisów na serniki, może spróbujesz jeszcze innych!





sernik cytrynowy


KILKA NAJWAŻNIEJSZYCH ZASAD PRZY PIECZENIU SERNIKA


- sernik zawsze pieczemy: grzanie góra - dół

- nigdy zbyt długo nie miksujemy ani nie ucieramy masy, by jej niepotrzebnie nie napowietrzyć, wtedy zbyt mocno urośnie i opadnie, to cały sekret, szybko miksujemy składniki, tak aby się połączyły i tyle!

- sernik zawsze studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach, ja wkładam łyżkę drewnianą między drzwi a piekarnik i tak zostawiam na 1,5 h 

- sernik studzimy całkowicie, jest najlepszy do jedzenia na drugi dzień, dlatego zawsze serniki piekę na wieczór, wtedy można jeść do porannej kawy

- sernik przechowujemy zawsze w lodówce



sernik na wielkanoc

sernik

sernik na święta


PRZEPIS NA SERNIK CYTRYNOWY Z MASCARPONE



spód sernika
W misie blendera umieść ciasteczka, zmiel na pył, dodaj resztę składników i zmiel, ciasto zagniecie się. Ciastem wylep tortownicę o średnicy- zeszyt A4, ja zawsze spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Pieczemy 12 minut w temp. 180 stopni C.
Studzimy podpieczony spód.


masa serowa

  • 750 g białego twarogu tłusty lub półtłusty
  • 500 g mascarpone
  • 170 g śmietanki 30 lub 36%
  • 30 ml ekstraktu z cytryn z Sycylii (używam marki Dr.Oetker, ale możesz użyć skórki z dwóch cytryn)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka 
  • 320 g cukru
  • 70 g masła
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 55 g mąki pszennej


Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz jaj, umieść w misie blendera kielichowego i zmiksuj bardzo dokładnie.
Lepiej miksować po 30 sekund 4 razy niż raz bardzo długo.
Dodaj jajka i zmiksuj ponownie przez około 1 minutę.

Masę serową wylej na podpieczony spód sernika i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 150°C, grzanie góra- dół.

Sernik pieczemy 1 godzinę i 20 minut - 30 minut, ma być lekko złoty.

Sernik studzimy przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.

Do dekoracji użyłam 200 ml schłodzonej śmietanki 36%, ubiłam na sztywno i udekorowałam sernik.
Możesz użyć również małych bezików, plasterków cytryny lub zwykłego cukru pudru.


Sernik przechowujemy w lodówce.





 

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI