Sernik przygotowałam z dużą ilością wiórków kokosowych, bez masła dzięki czemu jest lekki, na wierzchu ma cienką warstwę bezy kokosowej, a cały udekorowałam bitą śmietaną i bezikami, wygląda i smakuje, jak z najlepszej kawiarni, polecam każdemu bo jest bardzo prosty do zrobienia.
PRZEPIS NA SERNIK KOKOSOWY Z BEZĄ:
- 1300 g sera dobrej jakości
- 6 jaj
- 200 g mleczka kokosowego
- 30 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- 250 g cukru pudru
- 10 g mąki pszennej
- 200 g wiórek kokosowych
Składniki odmierzaj na wadze, dodając każdy kolejny, taruj wagę.
WYKONANIE:
W misie blendera zmiksuj jajka, ser, cukier, mleko, mąkę i proszek budyniowy, całość zblenduj na gładką masę, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
Masę serową wylej do wysmarowanej masłem dużej tortownicy, format zeszyt A4.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tzn. zagotuj około 700 ml wody, na dużą głęboką blaszkę postaw tortownicę z masą serową i wlej wodę na blaszkę.
Musisz mieć szczelną tortownicę (warto dodatkowo owinąć ją folią aluminiową).
Sernik pieczemy w temp. 160 stopni C przez 1 godzinę i 20 -30 minut, po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut w piecu.
Wyjmujemy tortownicę wylewamy wodę z blaszki.
Sernik ponownie wstawiamy, wykładamy na niego bezę kokosową i pieczemy z bezą około 20 - 25 minut w temp. 160.
Grzanie dół+ góra
BEZA KOKOSOWA:
- 2 białka
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
wykonanie:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier i ubij na sztywno, dodaj wiórki i skrobie i delikatnie wprowadź do masy, bezę wyłóż na upieczony sernik i piecz dalej 20-25 mint jak wyżej napisane.
Sernik studzimy całkowicie, najlepiej piec na noc i dopiero rano brać się za dekorowanie i jedzenie.
Sernik nie musisz już niczym dekorować i możesz go jeść w takiej formie, ale jeśli chcesz aby wyglądał odświętnie - bo jest to już moja propozycja wypieku na Święta, to dodatkowo ubij na sztywno 250 ml śmietany 36% wyłóż dookoła sernika, na wierzch ułóż beziki.
Śmietany nie słodzę bo beziki są skrajnie słodkie, więc nie ma takiej potrzeby.
Sernik przechowujemy w lodówce, schłodzony smakuje wybornie!
Każdy miłośnik kokosa pokocha to ciasto!
wskazówki:
- nie nagrzewam wcześniej piekarnika ponieważ mój piekarnik temp. 160°C osiaga w 4-5 minut, jeśli masz stary piekarnik nagrzej go
- masy na sernik nie napowietrzamy zbyt mocno, wtedy upieczemy go równego jak stół, nie będzie Wam opadał ani pękał!
Brzmi i wygląda przepysznie ❤ a ja właśnie mam plan odstawić słodycze 😖😉
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) czy można zrobić go używając twarogu z wiaderka? Jeśli tak to mogłabyś polecić konkretną firmę?
OdpowiedzUsuńWieluń oczywiście
UsuńPięknie jak zawsze <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń