Czekoladowe naleśniki z nadzieniem sernikowym, są przepyszne i proste, polecam każdemu, kto kocha naleśniki na słodko.
Do naleśników nie dodajemy kakao a samą czekoladę, robi robotę, masa serowa w połączeniu z nimi to smak jakbyśmy jedli sernik czekoladowo- mgdałowy.
Polecamy!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI CZEKOLADOWE:
- 0,5 l mleka
- 1 jajo rozmiar L
- szczypta soli
- 1 opak. budyniu waniliowego lub śmietankowego lub czekoladowego
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 35 g oleju
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
Czekoladę wrzuć do mleka i podgrzej w rondelku aby się rozpuściła, wystudź masę, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
Naleśniki smaż na nieprzywierającej patelni do naleśników - smażymy bez tłuszczu bo olej już dodaliśmy do ciasta.
NADZIENIE SERNIKOWE:
- 650 g sera białego tłusty/ półtłusty lub z wiaderka (np. Wieluń)
- 2 jaja
- 100 g cukru
- czubata łyżka proszku budyniowego (wanilia/śmietnaka)
- kilka kropel aromatu rumowego
W/w wymieszaj dokładnie.
Na usmażone naleśniki nakładamy masę i składamy na cztery w trójkąt, możemy też zrolować.
Formę do zapiekania wysmaruj sowicie masłem, ułóż naleśniki, polej 2 łyżkami miodu i posyp sowicie płatkami migdałowymi.
Całość zapiekamy w gorącym piecu, temp. 180°C/ czas 20-30 minut/ grzanie dół+termoobieg
Można podawać z bitą śmietaną ;-) ku zupełnej rozpuście.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.