Drożdżowo -kruche muffiny z nadzieniem dyniowym z syropem o smaku kakao to
coś pysznego, prostego i koniecznie do zrobienia jesienią. Muffinki mają
przepiękny kształt, który zachowują również po upieczeniu dzięki specjalnemu
przepisowi na ciasto. Są obłędnie dobre i mają cudowny zapach. Do nadzienia
używałam Syropu do mleka o smaku kakao od marki Herbapol, nadał pięknej barwy i
aromatu! To suplement diety, który świetnie łączy się z produktami nabiałowymi,
idealnie sprawdza się na śniadanie oraz podwieczorek!
PRZEPIS NA MUFFINKI
DROŻDŻOWO -KRUCHE Z DYNIĄ
- 560 g mąki pszennej typ 480
- 3 jaja rozmiar L lub 4 jajka rozmiar M
- 180 g cukru
- 120 g masła
- łyżka drożdży instant ( 8g )
nadzienie:
- 180 g upieczonej dyni Hokkaido
- 60 g Syropu do mleka o smaku kakao Herbapol
- 30 g cukru kokosowego
- 50 g masła
Wykonanie:
1. Dynię ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika, pieczemy w temp. 200 stopni
C, około 25 minut.
2. Dynię, Syrop do mleka marki Herbapol, cukier, masło zmiksuj blenderem na
gładki krem.
3. Mąkę wymieszaj z drożdżami instant, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj
ciasto robotem planetarnym przy użyciu haka przez 15 minut.
4. Ciasto odstaw na 1 godzinę, ciasto nie wyrasta spektakularnie - pamiętaj
to ciasto drożdżowo- kruche nie drożdżowe.
5. Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach
50 cm x 50 cm, cały posmaruj nadzieniem.
6. Brzegi prostokąta zroluj. Jeden od góry, drugi od dołu tak aby dwa
wałeczki spotkały się po środku, odetnij rolki ciasta.
7. Każdy wałek ciasta przecinamy na mniejsze, następnie kroimy małe wałeczki
wzdłuż dzięki czemu uzyskamy piękny efekt splecionej muffinki.
8. Muffinki układamy na blaszce, zostawiamy na 25 minut i pieczemy w
nagrzanym piekarniku.
9. Temp. pieczenia 170 stopni C, grzanie dół + termoobieg.
10. Gotowe muffinki studzimy, oprószamy cukrem,
SMACZNEGO!
Mega muffinki i piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuń