listopada 21, 2020

Sernik z waniliową chałwą na kruchym spodzie




Sernik z chałwą waniliową to moja propozycja sernika na stół świąteczny. Jest pyszny, puszysty i lekki. Sernik przygotowałam z dodatkiem oryginalnej greckiej chałwy waniliowej, jest słodki i taki lekki, jak chmurka. Sernik chałwowy jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.

Polecam każdemu kto lubi serniki i tym, którzy lubią chałwę.


Przepis na Boże Narodzenie, możesz również wypróbować inne pomysły jak:

1. Czekoladowe cantuccini- proste aromatyczne i bardzo czekoladowe ciasteczka.

2. Sernik Kokosowy - dla wielbicieli kokosa

3. Batony typu Snickers - przepyszne z dużą ilością karmelu

4. Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową

5. Deser Jadalna ziemia z bananami

6. Piernik Last minute z powidłami

7. Migdałowe ciasteczka 

sernik na święta


PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY


SPÓD SERNIKA:

- 100 g mąki pszennej
- 60 masła
- 40 g cukru
- łyżka śmietany
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Z w/w składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki na 20 min.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Grzanie dół
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Wylep ciastem spód blaszki i piecz na jasnozłoty kolor przez 15 minut.
Wyjmij i wystudź spód, przygotuj masę na sernik.



MASA SEROWA:

- 120 g masła
- 250 g cukru drobnego
- 4 jajka
- 200 g chałwy waniliowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej typ 480
- 1 kg sera (u mnie Wieluń)


Wykonanie:

Do dzieży robota włóż masło, chałwę i zacznij ucierać, jak mocno zbieleje dodaj 1/3 ilości cukru i żółtko, dalej ucieraj dodawaj naprzemiennie ser biały, żółtka, cukier, aż do wykończenia składników. Dodaj 1 białko i mąkę pszenną i dalej ubijaj.
Trzy białka ubij ze szczyptą soli dodaj skrobie ziemniaczaną i dalej ubijaj, dodaj do masy serowej, całość dokładnie wymieszaj.
Masę serową wylej na podpieczony spód sernika, wstaw do nagrzanego pieca.
Temp. 150°C grzanie góra i dół.
Czas pieczenia 1 godzina i 30 minut.
*Sernik możesz wypiekać w kąpieli wodnej.

Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Średnica tortownicy to 18 -20 cm.
Tortownica musi być wysoka! Jeśli takiej nie masz wybierz o większej średnicy.




 

4 komentarze:

  1. W którym momencie dodawać chałwę? Razem z serem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój sernik prezentuje się obłędnie! Absolutnie idealny kształt i faktura. Uwielbiam serniki, ale mimo ogromnych chęci nigdy nie wychodzą tak efektowne. Być może to wynik tego, że nie zostawiałam ich do ostudzenia w piekarniku. Muszę wypróbować Twoją recepturę na nadchodzące święta, aby w pełni móc delektować się smakiem przy aromacie mojej ukochanej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy dodajemy chałwę?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI