Sernik z chałwą waniliową to moja propozycja sernika na stół świąteczny. Jest pyszny, puszysty i lekki. Sernik przygotowałam z dodatkiem oryginalnej greckiej chałwy waniliowej, jest słodki i taki lekki, jak chmurka. Sernik chałwowy jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.
Polecam każdemu kto lubi serniki i tym, którzy lubią chałwę.
Przepis na Boże Narodzenie, możesz również wypróbować inne pomysły jak:
1. Czekoladowe cantuccini- proste aromatyczne i bardzo czekoladowe ciasteczka.
2. Sernik Kokosowy - dla wielbicieli kokosa
3. Batony typu Snickers - przepyszne z dużą ilością karmelu
4. Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową
5. Deser Jadalna ziemia z bananami
6. Piernik Last minute z powidłami
7. Migdałowe ciasteczka
PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY
SPÓD SERNIKA:
- 100 g mąki pszennej
- 60 masła
- 40 g cukru
- łyżka śmietany
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z w/w składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki na 20 min.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Grzanie dół
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Wylep ciastem spód blaszki i piecz na jasnozłoty kolor przez 15 minut.
Wyjmij i wystudź spód, przygotuj masę na sernik.
MASA SEROWA:
- 120 g masła
- 250 g cukru drobnego
- 4 jajka
- 200 g chałwy waniliowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej typ 480
- 1 kg sera (u mnie Wieluń)
Wykonanie:
Do dzieży robota włóż masło, chałwę i zacznij ucierać, jak mocno zbieleje dodaj 1/3 ilości cukru i żółtko, dalej ucieraj dodawaj naprzemiennie ser biały, żółtka, cukier, aż do wykończenia składników. Dodaj 1 białko i mąkę pszenną i dalej ubijaj.
Trzy białka ubij ze szczyptą soli dodaj skrobie ziemniaczaną i dalej ubijaj, dodaj do masy serowej, całość dokładnie wymieszaj.
Masę serową wylej na podpieczony spód sernika, wstaw do nagrzanego pieca.
Temp. 150°C grzanie góra i dół.
Czas pieczenia 1 godzina i 30 minut.
*Sernik możesz wypiekać w kąpieli wodnej.
Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Średnica tortownicy to 18 -20 cm.
Tortownica musi być wysoka! Jeśli takiej nie masz wybierz o większej średnicy.
W którym momencie dodawać chałwę? Razem z serem?
OdpowiedzUsuńrazem, już poprawione
UsuńTwój sernik prezentuje się obłędnie! Absolutnie idealny kształt i faktura. Uwielbiam serniki, ale mimo ogromnych chęci nigdy nie wychodzą tak efektowne. Być może to wynik tego, że nie zostawiałam ich do ostudzenia w piekarniku. Muszę wypróbować Twoją recepturę na nadchodzące święta, aby w pełni móc delektować się smakiem przy aromacie mojej ukochanej kawy.
OdpowiedzUsuńKiedy dodajemy chałwę?
OdpowiedzUsuń