listopada 21, 2020

A' LA BROWNIE PIERNIKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM Z MIGDAŁÓW




Ciasto a'la brownie pyszne, mocno aromatyczne z przyprawą do piernika, z dużą ilością czekolady, druga jaśniejsza warstwa z masłem orzechowym z migdałów, polane sowicie czekoladą i posypane orzechami i migdałami. Dlaczego a'la brownie? Brownie to typowy zakalec bardzo wilgotny i bardzo czekoladowy. To ciasto nie jest takim typowym zakalcem bo ma dużo jaj w składzie, jak i nie ma aż tak dużo masła, jak brownie, dzięki temu chociaż o trochę jest mniej kaloryczne. Ale kalorii to ciasto ma i tak dużo, mamy tutaj czekoladę, masło orzechowe i same dobroci, kto by przy cieście liczył kalorie ;-).
Myślę, że to ciasto dla tych, którzy zakalcowatych brownie nie lubią i są dla nich za słodkie, ale lubią ciasta lekko wilgotne i takie podchodzące właśnie pod brownie.
Spróbujcie bo jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia.


PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWO - MIGDAŁOWE A'LA BROWNIE

pierwsza warstwa:

- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru brązowego
- 100 g masła 
- 20 g śmietanki 30%
- łyżka przyprawy do piernika
- 50 g czekolady startej na tarce
- 40 g mąki pszennej typ 480

wykonanie:
- stop masło i przestudź
- rozpuść czekoladę i przestudź dodaj do niej śmietankę
- w misie robota ubij białka i żółtka aż mocno zbieleją, dodaj cukier i dalej ubijaj
- dodaj pozostałe składniki, całość wymieszaj
- wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- 40 g mąki pszennej


druga warstwa:

- 3 jajka
- 3 czubate łyżki brązowego cukru
- 50 g startej czekolady
- 130 g masła orzechowego z migdałów
- 40 g mąki pszennej
- migdały, orzechy na wierzch

- do polania 100 g czekolady mlecznej

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę, masło orzechowe i czekoladę, całość wymieszaj i wylej na ciasto.
Całość pieczemy około 35 mint w temp. 170-180°C, grzanie dół.
Blaszka kwadratowa o wymiar około 21 x 21 cm


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI