lutego 03, 2020

Jak zrobić w domu batony z karmelem i orzechami? Twix lub Snickers!







Przepis na domowe batony typu Twix czy Snickers. To o ten przepis ostatnio wciąż mnie podpytujecie na stories na moim Instagramie. Specjalnie dla Was przygotowałam je po raz kolejny, spisałam wszystkie składniki i możecie już piec. Samo przygotowanie takich batonów jest dziecinnie proste, wystarczy dosłownie kilka składników. Co ważne przepis jest bardzo uniwersalny i możesz na podstawie tego przepisu zrobić batony a'la Twix, bądź zatopić prażone orzechy laskowe lub ziemne i zrobić batony a'la Snickers.

W pierwszej kolejności przygotowujemy spód, spód robię zawsze wykorzystując tak na prawdę resztki ciasteczek w domu, tym razem miałam jeszcze kilka pierników, które zostały z grudnia, kilka ciastek migdałowych i kilka kruchych. To świetny przepis zero weste! Oczywiście możesz wykorzystać do tego ciasteczka typu digestive czy herbatniki. 
Kolejna masa w zależności czy chcemy bardziej orzechowy baton czy też mniej to warstwa albo z mielonymi migdałami bądź z masłem orzechowym. Potem sos karmelowy - dulce leche, z dodatkiem orzechów lub bez i czekolada. Czekoladą możesz oblać batony z każdej strony, lub po prostu polać finezyjnie, pełna dowolność, kto co woli i jak lubi.
No to lecimy krok po kroku z tym ultra prostym przepisem! Przy czym ostrzegam batony są mega mega dobre! ;-)




BATONY A'LA TWIX

spód:

- 350 g ciasteczek typu digestive lub podobnych
- 150 g stopionego masła

Ciastka wrzuć do miksera i zmiel na pył, dodaj stopione masło. Ponownie całość zmiksuj przez chwilę, jeśli masa po zgnieceniu w dłoniach formuje się i skleja w kulkę, jest OK. Wyłóż nią foremkę kwadratową o bokach około 20 x 20 cm. 
Jeśli nie (zależy jakie ciastka używasz) to dodaj kolejne 50 g stopionego masła.



masa migdałowa:

- 3 białka
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki mąki migdałowej (zmielone na pył migdały)

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj zmielone migdały, wymieszaj całość i wyłóż na spód ciasteczkowy. 
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30- 35 minut w temp. 170 -180 stopni C.
Na jasnozłoty kolor.

Całość wystudź.


Dulce leche

- 100 g masła
- 200 g cukru 
- 100 g śmietany kremówki

Na suchą patelnię wysyp cukier- musi być równo wysypany, więc możesz potrząsnąć patelnią aby się ładnie rozsypał. Włącz gaz/ prąd i czekaj aż cukier się skarmelizuje do koloru miodu. Cukru, który się karmelizuje nie dotykaj nigdy palcem. Karmel ma bardzo wysoką temperaturę. Karmelu również nigdy nie mieszamy na patelni, kiedy "się robi", tylko czekamy. Ważne aby nie spalić karmelu.
Kiedy cukier się skarmelizuje i stanie się karmelem, zdejmij patelnię z ognia.
Na patelnię dodaj masło.
 Ja zawsze okrężnymi ruchami, wprowadzam masło w karmel. Karmel mocno się pieni i bąbelkuje, dlatego rób to ostrożnie bo ma wysoką temperaturę. 
Kiedy masło całkowicie rozpuści się w karmelu, patelnię postaw znowu na palnik i dodaj śmietanę, używając rózgi ciągle mieszaj masę. Zagotuj całość. Gotuj przez 30-40 sekund i zdejmij z ognia. Odstaw aby masa przestygła.
Przestudzoną masę wylewamy na wystudzony całkowicie upieczony spód batonów.
Całość wstaw na godzinę do lodówki.

Czekolada:

- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietany kremówki

Czekoladę rozpuść albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej. Ja zawsze robię to w mikrofali, do filiżanki wrzucam połamaną w kostkę czekoladę, ustawiam max power i 45 sekund czas. Wyjmuje dodaje śmietankę i czekam! Nic nie mieszamy. Czekolada powoli przyjmie temperaturę śmietanki, po około 40 sekundach mieszam całość, aż pięknie się rozpuści. To bardzo ważne, niestety bardzo łatwo jest przegrzać czekoladę, wtedy tworzą się takie grudki. Zrób tak, jak Ci napisałam, a nauczyłam od maestro ;-)
Czekoladą polewam pokrojone już w prostokąty batony, możesz też je po prostu zanurzać w czekoladzie. Potem odkładać na kratkę. Batony dobrze jest schłodzić przez 10-15 minut w lodówce aby czekolada zastygła. 
Gotowe!

Możesz też dodać dulce leche sól morską, aby uzyskać batony o smaku słony karmel!




Przepis na BATONY A'LA SNICKERS:


1. Spód batonów jak wyżej


2. Masa orzechowa (zamiast migdałowej)

- 3 białka
- 3 czubate łyżki masła/pasty orzechowej

Białka ubij na sztywno, dodaj pastę orzechową, wylej na ciasteczkowy spód. Pieczemy na zloty kolor przez 30 - 35 minut, temp. 170- 180 stopni C.
Grzanie dół plus termoobieg.
Studzimy całkowicie.


3. Dulce leche

jak wyżej


4. Prażone orzechy

Szklankę orzechów laskowych, upraż na suchej patelni, aż zacznie im pękać delikatnie wewnętrzna ta cieniutka brązowa okrywa. Gorące orzechy przesyp na ręcznik papierowy lub ściereczkę, pocieraj dość mocno. W ten sposób szybko usuniesz brązową okrywę.

Na upieczony i wystudzony ciasteczkowy spód, wylej połowę dulce leche, wysyp uprażone orzechy i zalej resztą sosu karmelowego. Wstaw do lodówki na około godzinę aby masa zastygła.

5. Czekolada - jak wyżej.

Batony polej całkowicie czekoladą lub zrób finezyjne wzorki pełna dowolność!

Zamiast orzechów laskowych możesz użyć ziemnych wtedy nie musisz ich prażyć. Zobacz tylko czy są solone czy nie i wybierz takie jak chcesz!

Prościzna!


Wypróbuj również DROŻDŻOWE racuchy z jabłkami










Ja batony kroje na porcje owijam folią i wstawiam do zamrażalnika. Przed zjedzeniem wystarczy wyjąć na około 5- 10 minut i są gotowe do zjedzenia!
Dzięki temu możesz zrobić je raz na kilka miesięcy, no chyba, że będziesz je jadł codziennie, ale musisz wiedzieć, że to sporo kalorii. Niestety... Myślę, że takie batony są dobrą alternatywa dla tych, którzy kupują gotowe słodycze w sklepach.


Wypróbuj również przepis na:













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI