listopada 22, 2020

Focaccia z oliwkami i pomidorami na cieście dojrzewającym 8 godzin

 Focaccia photo


Przepis na szybką focaccię, choć może Ci się wydawać, że jak to szybka skoro ciasto dojrzewa 8 godzin? To tak, to jest szybka focaccia, przygotowanie jej zajmie Ci jakieś 5 minut. Następnym razem dodam też przepis na focaccię gdzie ciasto dojrzewa jeszcze dłużej, ale zacznijmy od najprostszej wersji focacci.

Focaccię przygotowujemy na drożdżach, więc jest łatwa do zrobienia i nie wymaga od Ciebie żadnych umiejętności. Ciasto na focaccię zazwyczaj zarabiam po śniadaniu i na kolację mogę wypiekać focaccię, jeśli byś miał ochotę na focaccię na śniadanie to zrób ciasto na noc. 

Co jest kluczem do dobrej focacci? Mąka - zawsze typ 00, czas fermentacji ciasta i oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek pełni tutaj kluczową rolę, dodajemy jej sporo do ciasta, dodajemy jej potem bardzo dużo na blaszkę, w której pieczemy focaccię. To jest klucz!

Niestety zazwyczaj widuję bułki drożdżowe z pomidorkami i oliwkami, które podpisuje się jako focaccia- dlaczego? Nie wiem, ale to nie ma nic wspólnego z focaccią.




Wykonanie: 500 g mąki, drożdże, sól, wodę i 8 łyżek oliwy z oliwek, umieść w dzieży robota wyrabiamy hakiem przez 5-8 minut na prędkości 4.
Przykryj miskę folią i odstaw na 5 godzin, po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez 5-8 minut i odstawiamy na kolejne 2 -3 godziny.
Ciasto wyjmij z misy i przełóż do blaszki wysmarowanej resztą oliwy z oliwek, dodatkowo polej ciasto oliwą, palcami zrób charakterystyczne dla focacci wgłębienia.
Przykryj folią i odstaw na 1 godzinę.
Ułóż oliwki, pomidorki czy rozmaryn -składniki to pełna dowolność.
Pieczemy jak pizzę - gorący do max piec i kamień szamotowy.
U mnie max temp. to tylko 250°C grzanie oczywiście góra i dół, wypiekamy aż ładnie się przyrumieni, u mnie to około 21 -24 minuty.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI