Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznymi ciasteczkami kruchymi, dość długo zajęło mi znalezienie idealnych proporcji, ale mam je! Przepyszne kruche ciasteczka, które smakują, jak takie kruche ciastka z metalowej puszki, które kupowało się kiedyś i one zawsze były robione, jak nie we Francji, to we Włoszech. Idealnie kruche, bardzo aromatyczne, jak otworzy się puszkę lub słój z takimi ciasteczkami to zapach zniewala!
Bardzo Wam je polecam, jako ciasteczka dla Mikołaja ale też do kawki, herbatki czy mleka.
Zamknięte w szczelnym słoju mogą być przechowywane nawet miesiąc.
Są łatwe do zrobienia i ze składników, które na pewno masz w szafce kuchennej.
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA Z POMARAŃCZĄ
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki orkiszowej typ 700 lub pszenna typ 500/480
- 270 g masła
- 135 cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- skórka z dwóch wyszorowanych, wyparzonych ekologicznych pomarańczy.
Wykonanie:
W/w składniki szybko zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wałkujemy, wycinamy ciastka i nożem przenosimy na blaszkę.
Ciasto jest miękkie, więc przenoś ciasteczka za pomocą łopatki lub nożna na blaszkę.
Ciastka piekłam przez kwadrans na jasnozłoty kolor w temp. 180°C grzanie dół plus termoobieg.
Ciastka studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.