PRZEPIS NA MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE
Składniki:
spód:
300 g mąki pszennej,
2 x jajko,
200 g masła,
100 g cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 25 minut, wylepiamy formę do pieczenia.
Ponadto:
1 x opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakalland, ale możesz wybrać dowolną)
10 łyżek dżemu/ konfitury z czarnej porzeczki opcjonalnie z wiśni lub jagód
Na wylepione ciasto w blaszce do pieczenia, wyłóż dżem, następnie masę makową z puszki, całość pieczemy 50 -60 minut w temp. 180 stopni C, grzanie: dół + góra
Ciasto studzimy.
karmel miodowy
- 120 g cukru
- 150 g miodu
- 120 g masła
- szklanka orzeszków ziemnych lub laskowych
Na patelni podgrzej miód dodaj cukier, wymieszaj aż całość się rozpuści i zacznie się pienić -uważaj aby nie spalić karmelu, robimy go na małym ogniu. Kiedy masa się pieni, zdejmij patelnię z ognia dodaj masło, mieszaj całość, zagotuj, dodaj orzechy, całość wymieszaj i wylej na wystudzone ciasto. Pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!
To musi być pyszne 😃
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blachy jest ten przepis? 😊
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie! Uwielbiam mak, jednak nie wolałabym skorzystać z domowego maku zamiast z puszki. Czy 200 gram zmielonego maku plus dodatki wystarczy do proporcji reszty skladników?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Blaszka jaki ma rozmiar ?
OdpowiedzUsuń