listopada 30, 2020

Makowiec na kruchym spodzie z orzechami w karmelu. Łatwe ciasto na Święta i Nowy Rok!

ciasto na święta, makowiec na kruchym spodzie z orzechami w karmelu, miodowy karmel, ciasto na święta, pyszny makowiec, łatwy makowiec,

Makowiec na kruchym spodzie, to ciasto, które zawsze co roku pojawia się na świątecznym stole. Bardzo lubię makowca właśnie w tej wersji, idealne kruche ciasto, masa makowa przełamana smakiem cierpkiej konfitury z czarnej porzeczki, całość wieńczy miodowy karmel z orzeszkami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, ale co najważniejsze ciasto jest bardzo proste do wykonania. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności i robi się je błyskawicznie, co wydaje mi się, ma duże znaczenie w czasie przed świątecznym.
Polecam Wam serdecznie ten wypiek, umili nie jeden grudniowy czy noworoczny dzień w styczniu.


Wypróbuj również inne moje propozycje na świąteczny stół:

- Sernik chałwowy, bardzo delikatny i puszysty

- Kruche ciasteczka z prawdziwą pomarańczą

- Piernikowe brownie

- Czekoladowe cantuccini z pistacją i daktylami

- Sernik kokosowy z bezą







makowiec, makowiec na kruchym spodzie, makowiec z orzechami, makowiec z dżemem,

 

PRZEPIS NA MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE


Składniki:

spód

300 g mąki pszennej, 

2 x jajko, 

200 g masła, 

100 g cukru, 

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 25 minut, wylepiamy formę do pieczenia.


Ponadto:

1 x opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakalland, ale możesz wybrać dowolną)

10 łyżek dżemu/ konfitury z czarnej porzeczki opcjonalnie z wiśni lub jagód


Na wylepione ciasto w blaszce do pieczenia, wyłóż dżem, następnie masę makową z puszki, całość pieczemy 50 -60 minut w temp. 180 stopni C, grzanie: dół + góra

Ciasto studzimy.


karmel miodowy

- 120 g cukru

- 150 g miodu

- 120 g masła

- szklanka orzeszków ziemnych lub laskowych


Na patelni podgrzej miód dodaj cukier, wymieszaj aż całość się rozpuści i zacznie się pienić -uważaj aby nie spalić karmelu, robimy go na małym ogniu. Kiedy masa się pieni, zdejmij patelnię z ognia dodaj masło, mieszaj całość, zagotuj, dodaj orzechy, całość wymieszaj i wylej na wystudzone ciasto. Pozostaw do wystygnięcia. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Na jaki rozmiar blachy jest ten przepis? 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda obłędnie! Uwielbiam mak, jednak nie wolałabym skorzystać z domowego maku zamiast z puszki. Czy 200 gram zmielonego maku plus dodatki wystarczy do proporcji reszty skladników?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Blaszka jaki ma rozmiar ?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI